ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Οκτωβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εύσημα στην Τουρκία από UNWTO & WTTC για τις τουριστικές επιδόσεις της το φετινό καλοκαίρι | 23 εκατομμύρια επισκέπτες στο 7μηνο

1 min read

Προσελκύοντας 23 εκατομμύρια ταξιδιώτες την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, η Τουρκία αναδείχθηκε σε πρώτη επιλογή για εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, κυρίως από ευρωπαϊκές αγορές, με επικεφαλής διεθνών, τουριστικών οργανισμών να εξάρουν την πορεία της χώρας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα. 

Η Τουρκία ήταν μεταξύ των προορισμών που γνώρισαν αξιοσημείωτη άνοδο στις διεθνείς αφίξεις κατά τη διάρκεια της υψηλής, καλοκαιρινής περιόδου, χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια, που απελευθερώθηκε με την άρση ή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO),  Zurab Pololikashvili στο πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία έχει προσελκύσει πάνω από 23 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 128% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανοίγοντας το δρόμο για έσοδα 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό, που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Pololikashvili υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε καλή θέση, για να υποδέχεται τους επισκέπτες, καθώς υποστήριξε τον τουριστικό της τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επαινώντας τις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές και εργατικό δυναμικό, ο κ. Pololikashvili είπε: “Σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της χώρας και τα πολλά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων προορισμών, η Τουρκία είναι μια ελκυστική επιλογή για τους τουρίστες, κυρίως από βασικές ευρωπαϊκές αγορές”.

Η μεγάλη ανάκαμψη στον τουρκικό τουρισμό φέτος οφείλεται σε  πληθώρα  τουριστών από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις αφίξεις από τη Ρωσία.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι Γερμανοί ήταν η κορυφαία αγορά προέλευσης της Τουρκίας με 2,99 εκατομμύρια επισκέπτες, ακολουθούμενοι από 2,2 εκατομμύρια Ρώσους και 1,8 εκατομμύρια Βρετανούς, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, ο επικεφαλής του UNWTO, είπε ότι ο διεθνής τουρισμός σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, με τις αφίξεις να έφτασαν σχεδόν στο ήμισυ (46%) των επιπέδων της ίδιας περιόδου του 2019.

Οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν (αύξηση 221%) το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά παρέμειναν 54% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ανά περιοχή, η Ευρώπη και η Αμερική συνέχισαν να ηγούνται της ανάκαμψης, όπου οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν αρθεί, αλλά οι αφίξεις εκεί παρέμειναν 36% και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα.

“Η ισχυρή τουριστική ζήτηση κατά τη θερινή περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να παγιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα,  καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς”, είπε ο κ. Pololikashvili.

Όμως, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη γεωπολιτική ανασφάλεια -ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας- μαζί με την αύξηση των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες και την πίεση στους καταναλωτές, θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη του τουρισμού, κατά το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς.

Ο ίδιος είπε ότι καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσώπευαν το 3% όλων των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από τον τουρισμό.

“Μπράβο” στην Τουρκία από το WTTC

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), δήλωσε στο AA ότι οι προοπτικές για τα παγκόσμια ταξίδια και τον τουρισμό είναι λαμπρές, με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης.

“Τα ταξίδια και ο τουρισμός πρόκειται να φτάσουν τα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το επόμενο έτος”, είπε η κα. Simpson, προσθέτοντας ότι ο τομέας προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ελαφρώς πίσω από τα επίπεδα του 2019.

“Τα ταξίδια θα είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την παγκόσμια ανάκαμψη, δημιουργώντας σχεδόν 126 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Στην πραγματικότητα, μία στις τρεις από κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται θα είναι στον τομέα μας”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, η κα. Simpson τόνισε ότι “ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού της Τουρκίας, ένας απίστευτα δημοφιλής προορισμός, είναι εξίσου θετικός.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού της Τουρκίας προβλέπεται να αυξηθεί δύο φορές ταχύτερα από την εθνική οικονομία την επόμενη δεκαετία και θα φτάσει τα σχεδόν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το επόμενο έτος, όπως τόνισε.

“Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τη διαρκή βελτίωση των ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών, την παράδοση στη φιλοξενία και τις ανταγωνιστικές τιμές”, είπε.

Η ίδια επεσήμανε τον ρόλο του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ της Τουρκίας και των βασικών διεθνών αγορών, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), η κα. Simpson είπε ότι ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού της Τουρκίας σημείωσε ένα τεράστιο άλμα στην ανάκαμψή του, συνεισφέροντας περισσότερα από 526 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες στην οικονομία της χώρας  το 2021.

“Ανακάμπτει σοβαρά, με τις δαπάνες διεθνών επισκεπτών να αυξάνονται κατά 104% πέρυσι, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας λίγο περισσότερο από 249 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Μπράβο στην Τουρκία”, είπε.

Δημοσίευση στα Social Media