ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μήπως η αναβολή της Συνόδου Κορυφής έγινε για να καμφθεί η Κύπρος και να αποσύρει το βέτο;

1 min read

ΤΑ δεδομένα διαφοροποιούνται χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η ουσία. Η Ελλάδα και η Τουρκία εισέρχονται σε διερευνητικές επαφές, η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει σε κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας ενώ το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ( 24-25 Σεπτεμβρίου) αναβλήθηκε για την 1-2 Οκτωβρίου, λόγω κορωνοϊού. Για το τελευταίο υπάρχουν κάποια ερωτήματα που εγείρονται.  Όπως έχει αναφερθεί, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέβαλε τη Σύνοδο επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε τη Δευτέρα βγήκε αρνητικό. Το ενδεχόμενο να πραγματοποιείτο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης γιατί δεν εξετάστηκε; Μήπως γιατί στις Βρυξέλλες θεωρούν πως κερδίζοντας χρόνο θα καμφθεί η κυπριακή στάση για επιβολή κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας; Εάν ισχύει τούτο, πρόκειται για ένα άσχημο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος ενός κράτους-μέλους και υπέρ της παρανομούσας Τουρκίας. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει μπει στο στόχαστρο επειδή επιμένει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πώς θα αντιδρούσαν, άραγε, εάν η Τουρκία κατελάμβανε τρεις πόλεις της Γερμανίας και επιχειρούσε να εκμεταλλευθεί παράνομα τον φυσικό της πλούτο; Θα ασχολούνταν για, παράδειγμα, με τη Λευκορωσία; Επειδή η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα δεν σημαίνει πως χάνει την ιδιότητα του κράτους-μέλους. Επειδή κάποια κράτη-μέλη έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρέχουν κάλυψη στην κατοχική Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις παρανομίες της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσο συνεχίζει τις παρανομίες θα πρέπει να έχει κόστος. Οι κυρώσεις που δρομολογήθηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τόσο αυστηρές. Θα στείλουν, ωστόσο, εάν εφαρμοστούν, ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για να αλλάξει στάση και συμπεριφορά.

ΜΕ παρέμβαση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, έχει ως γνωστό εξαγγελθεί διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Έχουν συζητηθεί και γίνει πολλά στο παρασκήνιο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διάφορες παρεμβάσεις. Στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται πως κρίθηκαν πολλά. Η Τουρκία έσπευσε αμέσως μετά να ανακοινώσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «στη σύνοδο κατά την οποία αξιολογήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ότι Τουρκία και την Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις». Το εκπληκτικό είναι πως, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ότι η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, και ότι παρά τις τόσες προκλήσεις δεν εγκατέλειψε την κοινή λογική και ψυχραιμία της».

ΕΑΝ η Ελλάδα σωστά έπραξε με τις νέες διερευνητικές επαφές, τούτο θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Σημειώνεται συναφώς ότι την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης της έναρξης των διερευνητικών επαφών, η  Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. «Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί», σημειώνεται στην τουρκική NAVTEX. Το μήνυμα, ελπίζουμε να λήφθηκε στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται δε πως στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται οι παράνομες δράσεις της κατοχικής Τουρκίας.

Η Θέση του “Φ”

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.