ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κύπρος“Θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία

1 min read

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με αφορμή την 38η επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με αφορμή την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αναφέρονται τα κάτωθι:

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου, της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

«Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν «λύση» δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Σημειώνεται ότι το ψευδοκράτος ανακηρύχθηκε από την Τουρκία το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1983, διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανακήρυξη έγινε εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπροκαι την κατάληψη του 37% του εδάφους του νησιού.

Το ψευδοκράτος, που αυτοαποκαλείται “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, ενώ στα κατεχόμενα έχει την έδρα της η τουρκική μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.