ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης

1 min read

Έστω και την ύστατη στιγμή βρέθηκε το κανάλι που θα μεταδώσει, σήμερα (15/08), ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τη Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην οποία θα πρωτοστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Συγκεκριμένα, το MEGA θα μεταδώσει σε απευθείας μετάδοση στις 10:00 τη Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει – μεταξύ άλλων – τα εξής: «Πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το MEGA θα μεταδώσει τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου απευθείας από την ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, αυτή την Τρίτη 15 Αυγούστου στις 10:00. Η κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού και των απανταχού Ορθοδόξων βρίσκει ξανά τη φωνή της μέσα από την κατανυκτική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία λειτούργησε και πάλι έπειτα από σιωπή δεκαετιών το 2010».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα εδώ.

Το «όχι» της ΕΡΤ και η έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη

Οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στο παρά πέντε την ειδική γραπτή άδεια για την ετήσια τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη – πράγμα πρωτοφανές τουλάχιστον για την ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση, την Παρασκευή (11/08), σε κάθε ελληνικό τηλεοπτικό οργανισμό – δημόσιο ή ιδιωτικό – για τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Ο ίδιος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους του Γηροκομείου Βαλουκλή όπου χοροστάτησε στην παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είπε: «Φέτος, τη λειτουργία μας αυτή δεν θα την καλύψουν οι τηλεοράσεις όπως άλλες χρονιές, αλλά ελπίζουμε να βρεθεί ένα ιδιωτικό κανάλι ή ένας τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ αρνήθηκε να αναλάβει τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, επικαλούμενη υψηλό κόστος, παρά τη θετική στάση της ΕΡΤ3. Ως εκ τούτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε με νόημα: «Δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η Λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η ΕΡΤ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την Τρίτη (15/08) θα μεταδώσει τόσο το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου όσο και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Σκληρή ανακοίνωση από την ΠΟΣΠΕΡΤ

Δεν θα μεταδώσει, φέτος, η ΕΡΤ τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις εφόσον η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε, τη Δευτέρα (14/08) σκληρή ανακοίνωση κατά των ιθυνόντων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ έχει τίτλο «Η Παναγιά μαζί σας» και σε αυτή σημειώθηκαν τα εξής: «Δυστυχώς, είμαστε στη δυσάρεστη θέση γι’ άλλη μια φορά να καταγγείλουμε τη διοίκηση Ζούλα – Στάγκου. Με μια ακόμη ακατανόητη και αλλοπρόσαλλη απόφαση και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την τηλεοπτική κάλυψη της Θείας Λειτουργίας την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, μια ημέρα ιδιαίτερη και συγκινησιακά φορτισμένη για τον Ελληνισμό του Πόντου και όχι μόνο, τα κέντρα και τα παράκεντρα της διοίκησης αποφάσισαν την ακύρωσή της χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Την τηλεοπτική κάλυψη όλα τα τελευταία χρόνια την αναλάμβανε η ΕΡΤ3».

Ακόμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ συμπλήρωσε: «Σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση της ΕΡΤ χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση αλλά με διαρροές του στυλ “λάβαμε ακριβή προσφορά” στερεί από τον ελληνικό λαό και όλο τον ορθόδοξο κόσμο ανά την υφήλιο, μέσα από το ΕΡΤ World, τη δυνατότητα παρακολούθησης της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Κατά τη γνώμη μας, τέτοιες αποφάσεις προσβάλλουν την παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού. Αργά αλλά σταθερά, Ζούλας – Στάγκος αφαιρούν θεμελιώδη κομμάτια της παραγωγής της ΕΡΤ3, ώστε να επιφέρουν την πλήρη απαξίωσή της στο τηλεοπτικό κοινό. Εσχάτως αφαίρεσαν και τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις από την ΕΡΤ3, κάνοντας ολοφάνερο αλλά όχι αποδεκτό το δόλιο σχέδιό τους. Άραγε η κυβέρνηση και ο εποπτεύων υπουργός εγκρίνουν τέτοιες αποφάσεις και συμπεριφορές;».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.