ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Σουηδία θα εντείνει τις ενέργειες κατά των Κούρδων για να κατευνάσει τον Ερντογάν, με σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

1 min read

Ένα από τα κύρια αιτήματα που έθεσε ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν η έκδοση μιας μεγάλης λίστας ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί ως υπόπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας που ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Σουηδία έχει εξηγήσει λεπτομερώς τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα λάβει για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των ενεργειών κατά των Κούρδων, για τους οποίους η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες. Τις πληροφορίες ανέδειξε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο μια απόρρητη επιστολή από τη Στοκχόλμη προς την Άγκυρα με ημερομηνία τις 6 Οκτωβρίου.

Η δισέλιδη επιστολή δίνει 14 παραδείγματα συγκεκριμένων βημάτων που έλαβε η Σουηδία για να αποδείξει την πλήρη δέσμευση της χώρας σε ένα μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τουρκία και τη Φινλανδία τον Ιούνιο, έτσι ώστε να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της, εμποδίζοντας τις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η επιστολή της Σουηδίας ήρθε μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της σουηδικής αντιτρομοκρατικής (SÄPO) στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία συναντήθηκαν με μέλη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ένα από τα κύρια αιτήματα που έθεσε ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν η έκδοση μιας μεγάλης λίστας ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί ως υπόπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας που ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το Reuters ανέφερε ότι σύμφωνα με την επιστολή, οι σουηδικές αρχές «πραγματοποίησαν νέες έρευνες για τον ρόλο του PKK σχετικά με πιθανές απειλές στην εθνική ασφάλεια της Σουηδίας και τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, (και) πως αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Η Σουηδία έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει…εκκρεμή αιτήματα έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία, γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Έκδοση καταζητούμενων, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο την επιστολή.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία «για να επιδιώξει την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, «πρέπει να ληφθούν μέτρα…για (την) καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πρόληψη και την τιμωρία της υποκίνησης τρομοκρατίας, τη βελτίωση της ασφάλειας και της δικαστικής συνεργασίας», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη Σουηδία, τις οποίες υπέβαλαν δημοσιογράφοι που συνδέονται με την κυβέρνηση: «Εντωμεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε να συναντηθούμε. Είπα στους συναδέλφους μου “κανονίστε μια συνάντηση μαζί του”», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Ουλφ Κρίστερσον, τον επικεφαλής της νέας δεξιάς κυβέρνησης της σκανδιναβικής χώρας.

«Αυτή τη στιγμή η προσέγγιση του νέου πρωθυπουργού είναι υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Πραγματοποίησε και δηλώσεις λέγοντας ότι “δεν πρέπει να διευκολύνουμε τον τρόμο και τους τρομοκράτες”. Φυσικά θα τεστάρουμε την ειλικρίνειά τους κατά τη συνάντησή μας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, και μία φινλανδική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τα αιτήματα της Τουρκίας με βάση το τριμερές μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.