ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
7 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γκάφα Ελλάδας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Κίνα Νο 1 στόχος της Συμμαχίας και οι δηλώσεις “καρφί” στο μάτι του Ευρωατλαντικού χώρου

1 min read

Σε ανεξήγητες δηλώσεις για την σχέση Ελλάδας-Κίνας προχώρησε ο Έλληνας μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που το Πεκίνο περιγραφόταν ως στόχος στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Μόνιμου εκπροσώπου μας χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ως “ατυχείς” καθώς έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Κίνα αποτελεί πλέον στόχο του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό σχολιάζεται αρνητικά και από το CNBC όπου δόθηκε η συνέντευξη του Έλληνα μόνιμου εκπρόσωπου.

Γιατί ο Μόνιμος Εκπρόσωπος δεν προσπάθησε να αποφύγει αυτά τα σχόλια αλλά έπρεπε να “τραβήξει” τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την σχέση Τουρκίας-Κίνας η οποία περνά από το μικροσκόπιο της Συμμαχίας;

CNBC: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον “Δρόμο του Μεταξιού”

“H Ελλάδα δεν προτίθεται να σταματήσει τις οικονομικές σχέσεις της με την Κίνα, επειδή άλλες χώρες επανεξετάζουν τις δικές τους σχέσεις με την ασιατική χώρα” δήλωσε στο CNBC ο Έλληνας μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Η σχέση μεταξύ της Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών επιδεινώθηκε μετά τον Μάρτιο, όταν προέκυψε διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών. Τότε, η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας για «τις μεγάλης κλίμακας αυθαίρετες κρατήσεις» μελών της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ουιγούρων, προχώρησε σε αντίποινα κατά μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αναστείλει την επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο, οι G7 δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από την Κίνα «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Πρόκειται για μία θέση, με την οποία οι κινεζικές Αρχές διαφωνούν και η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το BBC, ότι πέρασε η εποχή που μία μικρή ομάδα χωρών αποφάσιζε τη μελλοντική πορεία του κόσμου.

Υγιής και νόμιμη η εμπορική σχέση Ελλάδας – Κίνας

«Στρατηγικά, επιδιώκουμε τις καλύτερες προοπτικές για τη χώρα μας, πάντοτε στο πλαίσιο της υποχρέωσής μας έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Συνεπώς, έχουμε ενταχθεί στην (κινεζική) πρωτοβουλία για τον δρόμο του μεταξιού (Belt and Road) σε ένα πολύ συγκεκριμένο project και με πολύ συγκεκριμένο όρο, χωρίς να το θεωρούμε ως μία στρατηγική σχέση με έναν άλλο εταίρο, αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, απλώς επειδή το κάνουν άλλοι», δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης.

«Αν αντιληφθούμε ότι υπάρχει μία απειλή από τη σχέση αυτή, θα το ξανασκεφθούμε. Aλλά τώρα το μόνο που έχουμε από αυτή (τη σχέση) είναι τα οφέλη μίας υγιούς και πολύ νόμιμης εμπορικής σχέσης», πρόσθεσε ο πρέσβης.

CNBC: Η Ελλάδα διαχωρίζει την θέση της

Οι δηλώσεις του, σημειώνει το CNBC, έρχονται σε αντίθεση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει προσεκτικά τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία του δρόμου του μεταξιού.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη οικονομία της G7 που υπέγραψε συμφωνία κατανόησης με το Πεκίνο το 2019 για τη συμμετοχή της σε αυτή, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες τότε.

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο να προωθήσουν τη δική τους ανταγωνιστική εκδοχή για την πρωτοβουλία Belt and Road, κάνοντας επενδύσεις υποδομών σε φτωχότερες χώρες.

Η πρωτοβουλία για τον Δρόμο του Μεταξιού έχει σχεδιαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου παγκόσμιου δικτύου χερσαίων, θαλάσσιων και ψηφιακών συνδέσμων που θα ενώνουν την Κίνα με τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι επικριτές της λένε ότι θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρείες, θα ενισχύσει τη διεθνή επιρροή του Πεκίνου και θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επωμισθούν υψηλά χρέη.

Η κινεζική COSCO έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ από το 2016, ενώ το Πεκίνο έχει κάνει και μία σειρά άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στην ενέργεια και το real estate.

ΝΑΤΟ: Η Κίνα εισέρχεται στην Ευρωατλαντική περιοχή

Από το κείμενο των 38 σελίδων προκύπτει ότι για πρώτη φορά το Πεκίνο εμφανίζεται ως συστημική απειλή και πρόκληση για το ΝΑΤΟ κάτι που δείχνει πως θα υπάρξει νέο στρατηγικό δόγμα για το ΝΑΤΟ με πιο παγκόσμιο ρόλο.

Eίναι η πρώτη φορά, που η Συμμαχία δίνει προτεραιότητα στην Κίνα και μεταστρέφει το ενδιαφέρον της από τη Μόσχα προς το Πεκίνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου επισημαίνεται ότι η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στρατιωτικά στην ευρωατλαντική περιοχή(!!) κάτι που αναμένεται να επιφέρει επιπτώσεις και αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική της συμπεριφορά παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις για τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη και για τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας».

Ειδικότερα, στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα ενώ υπάρχουν αναφορές στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία.

Oι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απαντήσει στρατιωτικά αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα ή πρόκληση από το διάστημα.

«Θεωρούμε πως οι επιθέσεις (στο ΝΑΤΟ), από ή στο διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση στην ασφάλεια της συμμαχίας, η επίδραση των οποίων μπορεί να απειλήσει… την ευημερία, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα, και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση» αναμένεται ότι θα αναφέρει η τελική απόφαση.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα τονίζουν μάλιστα ότι «τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίκληση του άρθρου 5, της ρήτρας συλλογικής άμυνας της συμμαχίας».

Αναφορά γίνεται επίσης και στον “Δρόμο του Μεταξιού” καθώς αποτελεί κεντρική στρατηγική της Κίνας για διείσδυση στην Ευρώπη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.