ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές 2023 στην Τουρκία είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετίων τα “παιχνίδια” Ερντογάν ενωμένη η αντιπολίτευση

1 min read

Οι εκλογές του 2023 στην Τουρκία είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετίων

Κλείνει το 2022 και στην Τουρκία προετοιμάζονται για την έλευση του νέου έτους, το οποίο φέρνει εκλογές, ίσως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών και σίγουρα τις πιο κρίσιμες για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μυστήριο σχετικά με το ποιος θα είναι υποψήφιος αντίπαλος του Ερντογάν, για λογαριασμό του “τραπεζιού των έξι”, της ενωμένης αντιπολίτευσης δηλαδή, καλά κρατεί. Ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) θέλει να είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος και δικαιολογημένα, καθώς υπέμεινε για πολύ καιρό υπό το άστρο του Ερντογάν και τώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να είναι αυτός ο πρόεδρος που θα φέρει την Τουρκία στον δρόμο του κοινοβουλευτισμού ξανά. Όμως είναι πάρα πολλοί αυτοί, ίσως η πλεονότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης που κρίνει ότι είναι λίγος για να εμπνεύσει τον κόσμο. 

Από την άλλη, η εταίρος του, η Μεράλ Ακσενέρ, του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İyi Parti) με κινήσεις και έμμεσες φράσεις, έχει δείξει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί υποψήφιος να είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επίσης του CHP. Για την ίδια προετοιμάζει τη θέση της πρωθυπουργού της Τουρκίας. 

Ο ίδιος ο δήμαρχος, ίσως ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο ρεύμα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, έχει τα φόντα όχι μόνο να θέσει υποψηφιότητα, αλλά και να είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας. Το δείχνει με κάθε του εμφάνιση και το δείχνει και ο κόσμος σε κάθε του εμφάνιση. Όμως πρέπει να περιμένει να δει τι θα κάνει ο αρχηγός του. Επανηλλειμμένα δηλώνει ότι είναι “ομαδικός παίκτης” και ότι “υποψήφιος είναι ο αρχηγός μας”, θέλοντας να προστατεύσει τη συνοχή του κεμαλικού κόμματος. 

Την ίδια ώρα υπάρχει και η σκέψη ότι είναι αποφασισμένο πως υποψήφιος θα είναι ο Ιμάμογλου και οι ανακοινώσεις δεν γίνονται ώστε να προστατευτεί ο υποψήφιος από τις επιθέσεις του Ερντογάν, για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα. Αυτό δίνει στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία μόνο να ευλογεί τα γένια του κάθε φορά που απευθύνεται στον λαό και όχι να εξαπολύ επιθέσεις ή ξεθάβει “βρωμιές” για τον αντίπαλό του, καθώς συνηθίζεται το… ξεκατίνιασμα σε προεκλογικές περιόδους.

Αυτό αναμένεται να τελειώσει μόλις ανακοινωθούν οι υποψήφιοι, όμως υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 μήνες μπροστά μας γι’ αυτό.

Οι δύο ημερομηνίες

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές για τον Ιούνιο, όπως είναι το κανονικό. Υπάρχει όμως ένα θεσμικό θέμα. Έχει συμπληρώσει τις επτρεπόμενες φορές που μπορεί να είναι πρόεδρος (τουλάχιστον κατά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης). Συνεπώς χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των εξετάσεων στα σχολεία, υπάρχει το σχέδιο να γίνουν οι εκλογές πρόωρα και αυτός είναι και ο μόνος τρόπος, μέσω του οποίου ο Ερντογάν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να αποφύγει νέες κατηγορίες οτι δρα αυταρχικά, κρυβόμενος πίσω από τον μανδύα μίας επίπλαστης “νομιμότητας”. To τουρκικό σύνταγμα επιτρέπει δύο προεδρικές θητείες. Αυτό τροποποιήθηκε τοιουτοτρόπως καθώς ο Ερντογάν ήταν ήδη πρόεδρος στην πρώτη του θητεία. Κατά την κυβέρνηση λοιπόν η πρώτη θητεία “δεν μετράει”, κατά την αντιπολίτευση “μετράει”. Δημιουργική ασάφεια, στο φουλ. Επιτρέπεται νέα θητεία, μόνο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ή σε περίπτωση που η χώρα τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Βάσει όλων αυτών και ακόμα περισσότερων που “τρέχουν” πίσω από τα φώτα, οι δύο πιθανές ημερομηνίες εκλογών προς το παρόν είναι οι εξής: 

18 Ιουνίου:

Εάν οι εκλογές διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, το εκλογικό ημερολόγιο θα ξεκινήσει στις 24 Απριλίου . Τον Μάιο θα οριστικοποιηθούν και οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές. Η προθεσμία για την ανάδειξη των υποψηφίων προέδρων από τα κόμματα θα είναι η 29η Απριλίου και η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων με 100 χιλιάδες υπογραφές θα είναι η 3η Μαΐου. Η οριστικοποίηση των υποψηφίων προέδρων θα είναι η 14η Μαΐου. Οι βουλευτικές λίστες θα κατατεθούν στο ΥSΚ (Εκλογικό Συμβούλιο) στις 15 Μαΐου.

14 Μαΐου:

Εάν οι εκλογές γίνουν στις 14 Μαΐου, το ημερολόγιο θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία των κομμάτων λήγει στις 4 Απριλίου. Η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία με 100 χιλιάδες υπογραφές είναι η 8η Απριλίου. Οι προεδρικές υποψηφιότητες θα οριστικοποιηθούν στις 12 Απριλίου . Η προθεσμία για την υποβολή των βουλευτικών καταλόγων στο ΥSK είναι η 20η Απριλίου.

Η 14η Μαΐου βολεύει από όλες τις απόψεις την κυβέρνηση  Ερντογάν. Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει κάνει δήλωση ότι δεν θα στηρίξει αυτή την ημερομηνία. Η εκλογική απόφαση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας πρέπει να ληφθεί με 360 ψήφους. Εάν δεν παρέχεται υποστήριξη της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη δική του εξουσία για να προωθήσει τις εκλογές. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο έως τις 13 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα παραμένει το αγκάθι της ποινής του Εκρέμ Ιμάμογλου. Αν όντως καταδικαστεί από το δικαστήριο σε 2,5 χρόνια φυλάκιση (ή και περισσότερο), τότε αποκλείεται από την πολιτική ζωή και κερδισμένοι βγαίνουν πρωτίστως ο Τούρκος πρόεδρος και δευτερευόντως για προσωπικούς λόγους μόνο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ας αφεθεί στην άκρη το τι αντιδράσεις θα προκαλούσε όμως μια τέτοια απόφαση. Όλα παραμένουν ρευστά προς ώρας, με την αγωνία των Τούρκων πολιτών να ενισχύεται και τα συναισθήματα να μεταλλάσσονται από θετικά σε αρνητικά και τούμπαλιν με ανησυχητική ταχύτητα.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.