ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκία: Υπό κράτηση παραμένει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζητά έρευνα για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό εναντίον Κούρδων του PKK στο Ιράκ

1 min read

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, που δικάζεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», θα παραμένει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη δικαστική ακρόαση την Τετάρτη, αποφάσισε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

HΦιντζαντζί, που κρατείται από τις 27 Οκτωβρίου σε φυλακή στην Άγκυρα, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, έπειτα από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και καταγγελίες από μέλη της αντιπολίτευσης.

Η Άγκυρα είχε αμέσως καταγγείλει μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Η σύλληψή της πυροδότησε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Η 63χρονη ιατροδικαστής μπήκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου υψώνοντας τη γροθιά της, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της και υπό το βλέμμα δεκάδων αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων.

Στην ακροαματική διαδικασία ζήτησε και πάλι τη διεξαγωγή «αποτελεσματικής έρευνας» που θα περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και νεκροψίες Κούρδων μαχητών.

«Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχω την ευθύνη να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», είπε στους δικαστές.

Το PKK ισχυρίστηκε ότι 17 μαχητές του έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με χημικά όπλα σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Η Φιντζαντζί είναι γνωστή στην Τουρκία ως ιατροδικαστής και αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν από κοινού έκκληση με πέντε άλλες οργανώσεις για την απελευθέρωση της Φιντζαντζί εν αναμονή της δίκης της.

«Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί είναι μια κορυφαία ειδικός στην τεκμηρίωση βασανιστηρίων», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση. «Το έργο της πρέπει να επαινείται, όχι να τιμωρείται», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Ο εισαγγελέας, ωστόσο, κατηγόρησε την Φιντζαντζί ότι «συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες προπαγάνδας του PKK» και ζήτησε τη συνέχιση της κράτησής της.

Η Φιντζαντζί τόνισε ότι η κράτηση της επέστησε μεγαλύτερη προσοχή στις εκκλήσεις της για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

«Μη νομίζετε ότι το να τελώ υπό κράτηση και να είμαι φυλακισμένη είναι δύσκολο για μένα», είπε. «Είναι στην πραγματικότητα μια χρυσή ευκαιρία για μία υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εγώ».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.