ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

28 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από ναρκωτικά σε ΗΠΑ και Καναδά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

1 min read

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών επιταχύνθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισαν χθες Πέμπτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, καταγράφοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση εξαρτημένων ανθρώπων σε ιατρικές υπηρεσίες, παρά τα μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έκαναν λόγο για 81.000 θανάτους από υπερβολική δόση τους 12 μήνες ως τον Μάιο (+16,7%). Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από αυτή την αιτία που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ μέσα σ’ έναν χρόνο.

Ενώ οι θάνατοι αυξάνονταν ήδη προτού εκδηλωθεί η πανδημία στη χώρα, οι πιο πρόσφατες στατιστικές υποδεικνύουν πως επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκειά της, εξήγησαν.

«Η πρόσφατη αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση άρχισε το 2019 και συνεχιζόταν το 2020, πριν από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 τον Μάρτιο», ανέφεραν τα CDC. «Η αύξηση των θανάτων εξαιτίας υπερβολικής δόσης μοιάζει να επιταχύνθηκε» τους πρώτους μήνες της πανδημίας, διευκρίνισαν.

«Η αναστάτωση της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έπληξε σκληρά όσους έχουν προβλήματα συνδεόμενα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών», επισήμανε σε δελτίο Τύπου ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο διευθυντής των CDC.

Τα συνθετικά οπιοειδή, ειδικά η φαιντανύλη που κατασκευάζεται παράνομα, φαίνεται πως είναι η βασική αιτία της αύξησης των θανάτων από υπερβολική δόση, διευκρίνισαν τα CDC.

Αυξήθηκαν επίσης οι θάνατοι από υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Τα CDC συνέστησαν να διευρυνθεί η διανομή ναλοξόνης (χρησιμοποιείται από νοσηλευτές για να αποτρέπονται θάνατοι σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης) και να διευρυνθεί η εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη υπερβολικών δόσεων.

Το ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η διπλή — υγειονομική και οικονομική — κρίση που προκάλεσε οδήγησε σε αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση διαπίστωσαν όμως και οι υγειονομικές αρχές του Καναδά αυτή την εβδομάδα.

Από τον Απρίλιο ως τον Μάιο, καταγράφηκαν 1.628 θάνατοι που συνδέονταν με τη χρήση οπιοειδών, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη. Το δεύτερο τρίμηνο, οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 54% σε ετήσια βάση.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 2.670 θάνατοι από υπερβολική δόση, με το 75% των περιπτώσεων να οφείλεται στη φαιντανύλη.

Από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2020, πέθαναν πάνω από 17.600 άνθρωποι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, κυρίως οπιοειδών, τονίζεται στην έκθεση που συνέταξε επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της ομοσπονδιακής και των τοπικών κυβερνήσεων του Καναδά

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.