ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλβανία: Δημοτικές εκλογές σήμερα σε πολωμένο κλίμα, με μποϊκοτάζ -Φόβοι για επεισόδια

1 min read

Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην Αλβανία για τις δημοτικές εκλογές σε μια αναμέτρηση που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η πόλωση έχει φθάσει στο κατακόρυφο, η πολιτική και η κοινή γνώμη στην Αλβανία έχει διχαστεί με σημείο αναφοράς τα διλήμματα: εκλογές ή ψηφοφορία, δημοκρατία ή μονοκομματισμός. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιδόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, μολονότι οι υποψήφιοι του κόμματός του δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν κανέναν αντίπαλο, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις εκλογές, ενώ απέχει και η ελληνική μειονότητα, η οποία παραδοσιακά κερδίζει δήμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και διπλωματικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για όσα θα συνοδεύσουν τις σημερινές εκλογές.

Τα αίτια της αντιπαράθεσης
Η σημερινή ημέρα εκλογών αμφισβητείται σε θεσμικό επίπεδο εφόσον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, έχει ακυρώσει με διάταγμα την 30η Ιουνίου ως ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη χώρα και όρισε με δεύτερο διάταγμα νέα ημερομηνία την 13η Οκτωβρίου, επικαλούμενος την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και την ανάγκη αποφυγής κινδύνων αποσταθεροποίησης και ασφάλειας στη χώρα, όταν η αντιπολίτευση είχε δηλώσει αποχή και ήταν σε ανερχόμενες μαζικές κινητοποιήσεις και με βίαια επεισόδια.

Από τη δική του πλευρά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αγνόησε τα προεδρικά διατάγματα και προχώρησε κανονικά τις εκλογικές διαδικασίες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τον Μέτα ότι προέβησαν στις ενέργειες αυτές για να εμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή φοβούνται την δικαιοσύνη. Έτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Κυβέρνηση με περίπου 20 άλλα μικρά και πρακτικώς ανύπαρκτα κόμματα, ενταγμένα στη Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία, έχει στήσει για σήμερα κάλπες.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει αποχωρήσει από τις 16 Φλεβάρη από τη Βουλή της Αλβανίας, παραδίδοντας μάλιστα και τις έδρες της, έχει δηλώσει αποχή από τις δημοτικές εκλογές και για τη συμμετοχή γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας, απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, την οποία κατηγορεί για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα, για διαφθορά και εξαγορά των εκλογών, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται συνεχώς σε μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες συχνά κατέληξαν σε βίαια επεισόδια και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Εκλογές – παρωδία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σαν αποτέλεσμα στις σημερινές εκλογές, σε 31 από τους 61 δήμους της Αλβανίας οι εκλογές θα έχουν μόνο μία υποψηφιότητα δημάρχου, του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις άλλες 30 οι δεύτερες υποψηφιότητες ανήκουν ή σε ανεξάρτητους η πλειοψηφία των οποίων στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, ή είναι υποψηφιότητες από άλλα δορυφορικά κόμματά του. Μονόχρωμα θα είναι και τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβουλίων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα / Φωτογραφία: ΑΡ
Το γεγονός, έδωσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να θεωρήσει ότι πρόκειται για μονοκομματικές εκλογές, για εκλογές φάρσα που θέτουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα. Μάλιστα, μέχρι δύο μέρες πριν, η αντιπολίτευση απαντούσε στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να στήσει σήμερα τις κάλπες, με την ίδια αποφασιστικότητα να τις εμποδίσει με κάθε μέσο και θυσία, στο όνομα των δημοκρατικών αρχών. Συνεπώς, όλοι πίστευαν ότι σήμερα, η Κυριακή των εκλογών, θα μετατρέπονταν σε ημέρα βίαιων κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων.

Χρειάστηκε η σθεναρή παρέμβαση του δυτικού παράγοντα ώστε, τουλάχιστον η αντιπολίτευση να αναδιπλωθεί και να καλεί σε όλα τα μήκη και μεγέθη τους οπαδούς της να αποφύγουν σήμερα τη βία, αλλά να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά της εκλογικής φάρσας, όπως αποκαλεί τις σημερινές εκλογές. Επίσης, καλεί τον αλβανικό λαό να απέχει μαζικά από τις εκλογές αυτές.

Απέχει η ελληνική μειονότητα
Έκκληση για αποχή από τις εκλογές απηύθυνε προς τους Έλληνες μειονοτικούς η πολιτική οργάνωση Ομόνοια και ο Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στην αντιπολίτευση, Βαγγέλης Τάβος.

Στους δυο ελληνικούς μειονοτικούς δήμους, της Δρόπολης και της Φοινίκης κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι. Στο δήμο Δρόπολης ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τόλης είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο Δήμο Φοινίκης ο Χριστάκης Κίτσος του Κόμματος των Ελλήνων με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έχει αντίπαλο τον ανεξάρτητο τον νυν δήμαρχο Λεωνίδα Χρίστο. Στη Χιμάρα το Σ. Κόμμα κατεβάζει και πάλι υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, χωρίς αντίπαλο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι υποκινεί και προκαλεί τη βία και ότι έχει θέσει όλον τον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία, το στρατό και τη διοίκηση στην υπηρεσία του στόχου του για αυξημένη συμμετοχή των Αλβανών στις κάλπες.

14.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στα εκλογικά τμήματα της Αλβανίας για την αποφυγή νέων επεισοδίων / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
Ειδικά χθες, το Σάββατο, ημέρα εκλογικής σιωπής υπήρξαν από την αντιπολίτευση σωρεία καταγγελιών ότι ασκείται πίεση και απειλές στους δημόσιους υπάλληλους, στις εμπορικές επιχειρήσεις και σε κάθε δομή που έχει σχέση με το κράτος με στόχο την εξαναγκαστική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά η αστυνομία ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κυρίως για τη σημερινή ημέρα. Περίπου 14 χιλιάδες άντρες της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης σε 5400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Σε συγκεκριμένες όμως περιοχές όπου αναμένονται επεισόδια υπάρχει αυξημένη παρουσία της αστυνομίας.

Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας
Παραταύτα, τα επεισόδια δεν έλειψαν, κυρίως στο βορά της Αλβανίας, όπου είναι και η μεγαλύτερη στήριξη της αντιπολίτευσης. Εδώ σε τρεις δήμους, στη Ντίμπρα, στο Βάου ι Ντέγες και στο Μπουσάτι, όπως και στη Σκόδρα τα κεντρικά τοπικά εκλογικά τμήματα ή πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νέα επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία σημειώθηκαν χθες κυρίως στο βορά της Αλβανίας / Φωτογραφία: ΑΡ
Η αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές. Στη Σκόδρα, η δήμαρχος της πόλης Βολτάνα Αντέμι, που ανήκει στην αντιπολίτευση, δεν παραχώρησε για τις εκλογές χώρους που ανήκουν στο δήμο, αναγκάζοντας την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να αλλάξει χώρους μόλις χθες αργά το απόγευμα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εκδηλώθηκαν χθες και σε άλλες πόλεις όπως στα Τίρανα, το Ελμπασάνι, το Δυρράχιο, τη Μαλλακάστρα, χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερα επεισόδια.

Εκλογές για… έναν
Εντούτοις, οι εκλογές αυτές αυτού καθαυτού θα αποτελέσουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Θα διεξαχθούν μόνο με τη βούληση της κυβέρνησης αγνοώντας τις αποφάσεις του αρμόδιου θεσμού που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την αποχή της αντιπολίτευσης. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν ελάχιστοι ξένοι παρατηρητές, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει αποσύρει τους παρατηρητές του. Όλος ο εκλογικός μηχανισμός ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώ θα διεξαχθούν χωρίς εναλλακτική υποψηφιότητα. Η Βουλή, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης δυσλειτουργεί. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Εναντίον έχουν αρχίσει επίσημα οι διαδικασίες καθαίρεσης από το αξίωμα του προέδρου. Το συνταγματικό και το ανώτατο δικαστήριο, όπως και όλη η δικαιοσύνη δεν λειτουργούν, ενώ στη χώρα και στον ξένο τύπο οργιάζουν οι φωνές ότι στην Αλβανία το κράτος διοικείται από το οργανωμένο έγκλημα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.