ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ζήτησαν οι ΗΠΑ από τον Ίλον Μασκ να ανοίξει το Starlink στον ουκρανικό στρατό;

1 min read

H χρήση της υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου της SpaceX στην Ουκρανία ήταν αντικείμενο συνομιλιών ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τον ιδρυτή της εταιρείας Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η SpaceX ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι έχει λάβει μέτρα ώστε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί την δορυφορική υπηρεσία Starlink για τον έλεγχο drone σε επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Μπλίνκεν μίλησε την Κυριακή στο δίκτυο NBC, δεν απάντησε όμως ευθέως σε ερώτηση για το εάν ζητήθηκε από τον Μασκ να άρει τους περιορισμούς για τον ουκρανικό στρατό. «Δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τις συνομιλίες που είχαμε. Μπορώ μόνο να πω ότι είχαμε συνομιλίες».

Η SpaceX έχει στείλει στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των περίπου 4.000 δορυφόρων της εταιρείας. Το Starlink παίζει κρίσιμο ρόλο για την ουκρανική κυβέρνηση, έπειτα από ρωσικές επιθέσεις στις επικοινωνιακές υποδομές.

Ουκρανός στρατιώτης στήνει δορυφορικό δέκτη Starlink κοντά στη γραμμή του μετώπου στην Κρεμίνα (Reuters)

«Δύσκολο ηθικό ερώτημα»

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της SpaceX Γκουίν Σότγουελ δήλωσε ότι το Starkink δεν μπορεί να «μετατραπεί σε όπλο».

Η χρήση του Starlink για τον έλεγχο drone στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν «ποτέ» στα σχέδια της εταιρείας, δήλωσε η Σότγουελ.

Η συμφωνία με το Κίεβο, είπε η πρόεδρος της SpaceX, αφορούσε τη χρήση του Starlink για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε νοσοκομεία, οικονομικά ιδρύματα και οικογένειες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή.

«Γνωρίζουμε ότι ο στρατός το χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του και αυτό είναι ok» είπε. «Δεν ήταν όμως ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Έλον Μασκ απάντησε σε αίτημα που του απηύθυνε μέσω Twitter ο τέως αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι για στήριξη του ουκρανικού στρατού από τη SpaceX.

«Το Starlink είναι η επικοινωνιακή ραχοκοκαλιά της Ουκρανίας, ειδικά στις γραμμές του μετώπου, όπου έχει καταστραφεί σχεδόν κάθε άλλη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο Μασκ.

«Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε το σωστό, όπου το ‘σωστό’ είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ηθικό ερώτημα»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.