ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

4 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βίαιη και εκδικητική μεταγωγή κρατουμένου από τον Κορυδαλλό

1 min read

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε μέρος του νομικού κόσμου της χώρας η «μυστήρια» εξέλιξη με την πρόσφατη βίαιη μεταγωγή κρατουμένου, από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές των Γρεβενών.

Πρόκειται για τον 41χρονο κρατούμενο και φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Eθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Δημάκη, ο οποίος αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί απεργία δίψας, διαμαρτυρόμενος για αυτή τη συμπεριφορά, και απαιτώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

Όπως καταγγέλλει ο συνήγορός του αλλά και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πρόκειται για μια δίωξη που γίνεται για «φρονηματικούς» λόγους, αφού όπως λένε, το μόνο που έκανε ο Βασίλης Δημάκης ήταν να «βγει μπροστά» και να ζητήσει την αποσυμφόρηση των φυλακών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα αίτημα που βρίσκει σύμφωνο μεγάλο μέρος και του νομικού κόσμου.

Ο Βασίλης Δημάκης το 2018 είχε προβεί σε απεργία πείνας, καθώς σύμφωνα με την πλευρά του, οι αρχές καταπάτησαν το δικαίωμά του στις σπουδές, αν και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι μάλιστα αριστούχος στη σχολή του. Τότε τα κατάφερε: Έκτοτε παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματά του, είναι πλέον υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και περήφανο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας της σχολής του. Η μόρφωσή του δε, σύμφωνα με τους δικούς του, τον έχει «ενεργοποιήσει» ως πολίτη ώστε να κοιτάξει πίσω του και να αναγνωρίσει τα λάθη -έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακή λόγω ληστειών σε τράπεζες το 2011- και πλέον να επιζητά τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κατάστασης για όλους, όπου και όσο μπορεί. 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον συνήγορο του νεαρού, τον δικηγόρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση. Όπως τόνισε, την Τρίτη θα υποβάλλουν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο, απαιτώντας την επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στον Κορυδαλλό, ενώ επισήμανε ότι ο χρόνος για αυτόν μετράει αντίστροφα, καθώς η απεργία δίψας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του πελάτη του. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, το βράδυ της 16ης Απριλίου, άντρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, τον απομάκρυναν χωρίς καμία επίσημη εξήγηση και κατέληξε στο πειθαρχείο των φυλακών Γρεβενών, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται απομονωμένος σε καραντίνα. «Η μόνη αιτία που μπορεί να υπάρχει γι’ αυτή τη μεταγωγή είναι η συμμετοχή του Δημάκη στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου», σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Video: ΕΔΟ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.