ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τριμερής επιτροπή για την προετοιμασία του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών μεταναστών

1 min read

Τριμερής επιτροπή συγκροτείται για την προετοιμασία του προσωρινού μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών μεταναστών στις πατρίδες τους. Η πρώτη της συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο με τηλεδιάσκεψη.

Την τριμερή επιτροπή θα απαρτίζουν εκπρόσωποι των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Στόχος της σύγκλισής της είναι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που ανακοίνωσε πρόσφατα από την Αθήνα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η εφαρμογή του προγράμματος έχει “παγώσει” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει (αναστολή πτήσεων και κλείσιμο συνόρων από πλήθος χωρών), ωστόσο οι συναρμόδιοι φορείς στοχεύουν στο να είναι έτοιμες όλες οι παράμετροι του προγράμματος, προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί μόλις περάσει η κρίση.

Η επιτροπή θα εξετάσει την τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR), που ήδη “τρέχει” ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τον Σεπτέμβριο 2019 και το οποίο είχε προγραμματιστεί να έχει τριετή διάρκεια, προκειμένου στο πλαίσιο αυτού να λειτουργήσει μόνο για μία φορά ο προσωρινός μηχανισμός εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Όπως είχε ανακοινώσει η κ. Γιόχανσον, επιλέξιμοι για το πρόγραμμα αυτό θα είναι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και σήμερα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση του AVRR είναι οι αιτούντες να αποσύρουν το αίτημα για άσυλο που έχουν υποβάλει στις ελληνικές αρχές. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα είναι σύντομη (είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες) και όσοι επιλεγούν θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ ο κάθε ένας (κανονικά το ποσό που λαμβάνουν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών ανέρχεται σε 370 ευρώ ανά άτομο).

Πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση των αιτούντων άσυλο και μεταναστών στο πεδίο, ωστόσο από την προφορική άτυπη ενημέρωση που λαμβάνουν από δημοσιεύματα και οργανώσεις, έχουν εκδηλώσει πάρα πολλοί ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα AVRR προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν από την αναχώρηση καθώς και υποστήριξη των ωφελούμενων στην έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την προετοιμασία του ταξιδιού τους στη χώρα καταγωγής και παρέχει στήριξη μετά την άφιξη στον τελικό προορισμό τους. Ο ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα από το 2010 έχοντας βοηθήσει περισσότερους από 45.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media