ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» ζήτησαν οι ΗΠΑ για την προστασία του USS Iwo Jima – Τουρκική αντίδραση με ATR-72!

1 min read

Tο υποβρύχιο του ΠΝ S-120 «Παπανικολής», το επικεφαλής σκάφος της νεότερης και πιο σύγχρονης κλάσης υποβρυχίων του ΠΝ ζήτησε το αμερικανικό Ναυτικό για προστασία του σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων USS Iwo Jima του 6ου Στόλου.

Πρόκειται για μια διάκριση η οποία καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το αμερικανικό Ναυτικό αναγνωρίζει την μαχητική αξία του υποβρυχίου του ΠΝ, αξία η οποία έχει καταδειχθεί σε πολλές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το γεγονός της παροχής προστασίας του USS Iwo Jima από το «Παπανικολής» δεν έχει να κάνει τόσο με την ικανότητα του σκάφους να διεξάγει πόλεμο κατά στόχων επιφανείας αλλά πολύ περισσότερο να διεξάγει πόλεμο κατά άλλων υποβρυχίων τα οποία θα επιχειρήσουν σε περίπτωση πολέμου να προβάλλουν το αμερικανικό σκάφος.

Έτσι το S-120 αναδεικνύεται σε ναυτικό asset «κυνηγού και δολοφόνου» εχθρικών υποβρυχίων εκτός από σκάφη επιφανείας όπου και ο βασικός του ρόλος.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και αξιολογώντας τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού ως πολύ υψηλές, σε συνεννόηση με το ΓΕΝ, οι ΗΠΑ επέλεξαν και ζήτησαν για συνοδεία του Iwo Jima το υποβρύχιο «Παπανικολής» αφού και θεωρείται και είναι από τους Αμερικανούς  ως ίσως το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο στη Μεσόγειο.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για το σκάφος, αλλά κυριότερα για το άριστα εκπαιδευμένο πλήρωμα το οποίο μπορεί να εκμεταλλεύεται άριστα και στο μέγιστο τις δυνατότητές του.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από Τετάρτη 07 έως Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυτικού των ΗΠΑ (Διοίκηση του 6ου Στόλου), στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, το υποβρύχιο “Παπανικολής” συνεργάστηκε με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Iwo Jima, του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit – HVU), σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου Ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ναυτικών μέσω της παροχής επιχειρησιακής συνοδείας στην Ομάδα Ετοιμότητας πλοίων Αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Amphibious Readiness Group) ARG Iwo Jima».

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι «έβγαλαν» στο Αιγαίο για πρώτη φορά το νέο τους ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος το ATR-72-600 TMPA (Turkish Maritime Patrοl Aircraft) το οποίο και πραγματοποίησε 25 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Πρόκειται για ένα εκ των δύο ή τριών αεροσκαφών που έχουν πλέον επιχειρησιακά  και τα οποία διαθέτουν το σύστημα διαχείρισης μάχης AMASCOS.

Το τουρκικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του τύπου και τα οποία μαζί με ακόμη 6 CN-235MPA πρόκειται να επιχειρήσουν  σε περίπτωση πολέμου την εξουδετέρωση των υποβρυχίων του ΠΝ.

Το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει ακόμη δύο ATR αλλά σε διαμόρφωση μεταφορικού αεροσκάφους στην έκδοση ATR-72-600 TMUA.

Όσο για το ΠΝ ακόμη περιμένει το πρώτο P-3B της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης να βγει από το υπόστεγο στην ΕΑΒ και να πετάξει στην έδρα της 353ΜΝΑΣ της 112ΠΜ.Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση