ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης απέναντι σε Ορθοδοξία και Πατρίδα

1 min read

«Δεν είναι τυχαίο ότι και η Εκκλησία καταδίκασε εκείνους που για λίγες ψήφους έφτασαν στο σημείο να εμπορεύονται ακόμη και τον Χριστό και την πατρίδα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Θησείο, στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε στηλιτεύσει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες της πρώην κυβέρνησης αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους και την Ορθόδοξη πίστη αλλά και μείζονα εθνικά θέματα και σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με αυτές τις προκλήσεις.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

“Μόνο εμείς δώσαμε πραγματικό αγώνα με επιχειρήματα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της κακής συμφωνίας των Πρεσπών”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη προεκλιγική του περιοδεία την Μακεδονία και ζήτησε από τους πολίτες να πουν “ένα μεγάλο όχι στα ψέματα, τη φτώχεια, τους φόρους, τον εθνικό διχασμό, στην εθνική ταπείνωση, στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών”.

“Είμαι σίγουρος ότι η Έδεσσα, η Πέλλα, η Μακεδονία, ολόκληρη η Ελλάδα, θα στείλουν ένα μήνυμα μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Μαζί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να σηκώσουμε ψηλά και τη σημαία της Ελλάδας”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις με τη Τουρκία και τα εθνικά θέματα

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών σε μια λίαν «εύφλεκτη» περίοδο η οποία δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι προτίθεται να «συνεργαστεί» με τον Νίκο Δένδια «για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την περαιτέρω συνεργασία». 
Εκτός από τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός θα κληθεί το προσεχές διάστημα να διαχειριστεί και άλλα θέματα όπως είναι: το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών (την οποία όμως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «λανθασμένη» από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου), τις εκκρεμότητες ως προς τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι εκείνος, αν και γεννημένος στην Κέρκυρα, έλκει την καταγωγή του μεταξύ άλλων και από το χωριό Βουνό της Χειμάρρας (όπως υπενθυμίζει σε σχετικό δημοσίευμα το himara.gr) τον τοποθετεί κοντά στην εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, τα συμφέροντα της οποίας επίσης θα κληθεί να υπερασπιστεί μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης των ενδοαλβανικών αντιθέσεων.

Ο Ποινικός Κώδικας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ.

Εκτός από την ελάφρυνση ποινών σε πολύ σημαντικά ποινικά αδικήματα για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, αίσθηση προκαλεί ότι οι αλλαγές αυτές προσβάλουν το θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων έχοντας στο στόχαστρο την «Ορθοδοξία και την Πατρίδα»

Μεταξύ αυτών καταργήθηκαν τα άρθρα περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβριση νεκρών, εγκλήματα που ανάγονται στην στρατιωτική υπηρεσία, στην υποχρέωση στράτευσης και παράνομη αποδημία προς αποφυγή της στράτευσης, προκαλώντας την παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου , σύσσωμου του Εκκλησιαστικού Κόσμου, αλλά και πλήθους νομικών και στρατιωτικών.

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας την αντίθεσή της από την όλη διαδικασία, αλλά και επί συγκεκριμένων αλλαγών, απείχε από την συζήτηση και την ψηφοφορία και έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εκ νέου αλλαγές και μάλιστα με αυξημένη προτεραιότητα.

Οι Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

Ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας κράτους, είναι η απάντηση που έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η αρμόδια-πλέον υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:

Η Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δυστυχώς αποτέλεσε, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος περί σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θα μπορούσαν να επιλυθούν με νομοθετικό τρόπο. Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, η Εκκλησία με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή σε συμπολίτες μας και υποστηρίζοντας τις κρατικές δομές.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος

Αναφορικά με το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα προς αναθεώρηση άρθρα για την τρέχουσα βουλή, η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προχωρήσει στην αναθεώρησή του.

«Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».
Ενώ ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.