ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

8 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης «σώζει» το ιστορικό αρχείο του Οροπεδίου Λασιθίου

1 min read

Ξεκίνησε η καταγραφή-διάσωση του πολύτιμου ιστορικού αρχείου του δήμου Οροπεδίου, από το πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία του δήμου με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για το πολύτιμο, όπως έχει χαρακτηριστεί, ιστορικό αρχείο του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου το οποίο χρονολογείται από το 1900, χρονιά συστάσεως των κοινοτήτων στην Ελλάδα. Η διαδικασία καταγραφής ξεκίνησε από τρείς ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές, του πανεπιστημίου Κρήτης και οκτώ μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Στο 100 ετών ιστορικό αρχείο περιλαμβάνονται και διασώζονται πλέον ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα όπου καταγράφονται αποφάσεις, έγγραφα, αλληλογραφία, ημερολόγια, που δείχνουν την πολιτική, οικονομική, αγροτική, κοινωνική, πολιτισμική πορεία και ανάπτυξη του τόπου. Ήδη ολοκληρώνεται η διάσωση του ιστορικού αρχείου της κοινότητας του Αγ. Γεωργίου και το έργο θα συνεχιστεί και με τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, «για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και αποτελούσε υποχρέωση μας να προχωρήσουμε στη διάσωση των μοναδικών αυτών ιστορικών ντοκουμέντων, εγγράφων, που καταδεικνύουν την ιστορία του τόπου και σε περιόδους πάρα πολύ δύσκολους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητές και φοιτητές, που πραγματοποιούν με ιδιαίτερη φροντίδα το σημαντικό για εμάς, για το τόπο, έργο που γίνεται στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης».

Σε επόμενο στάδιο θα είναι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού στο σύνολο του, που διασφαλίζει την οριστική διάσωση του. Να σημειωθεί ότι αφενός η διάσωση αλλά και η εν γένει αξιοποίηση της ιστορίας του Οροπεδίου Λασιθίου σε συνάρτηση με τη διάσωση ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου, όπως δήλωσε ο κ. Στεφανάκης, αποτελούν στόχο όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των κατοίκων του Οροπεδίου με ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δημοσίευση στα Social Media