ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συρίγος: Παραμένουν στόχος της Τουρκίας τα πυρηνικά όπλα

1 min read

Τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σχολίασαν μιλώντας στη «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος και ο ναύαρχος και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία ήταν γνωστές εδώ και δεκαετίες. «Το Πακιστάν εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έναντι της Ινδίας. Σε αυτά τα σχέδιά του, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι γνωστό ότι υπήρχε συμμετοχή τούρκων επιστημόνων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «Είναι γεγονός ότι διάφορες προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα συναντούσαν αντίδραση από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, όπου ένα από τα θέματα του σταθμού ήταν τι θα γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσει η Τουρκία με σκοπό να εμπλουτίσει ουράνιο και γι’ αυτό το λόγο στη συμφωνία με τη Ρωσία, αναλαμβάνει εκείνη να πάρει όλα τα απόβλητα προκειμένου να μην δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο».

«Αλλά ότι είναι στόχος της Τουρκίας ας το θεωρήσουμε βέβαιο, ασχέτως των τυχών προβλημάτων μέχρι τώρα» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του ο κ. Διακόπουλος έκανε τη σύνδεση των πυρηνικών όπλων με το διαστημικό πρόγραμμα που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Γενικότερα με τα προγράμματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών από την Τουρκία, αλλά και με τα μεγαλοσχήμονα προγράμματα του Ερντογάν που θέλει να δει την Τουρκία ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη και ακόμα περισσότερο. Όμως θα πρέπει να κρατάμε και επιφυλάξεις σε όλα αυτά. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία από καιρό επιθυμούσε και προσπαθούσε, και οι σχέσεις της με το Πακιστάν δεν είναι τελείως άσχετες με αυτό, να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία» σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο ότι και οι πυρηνικοί σταθμοί που κάνει για την ενέργεια, γιατί έχει όντως ενεργειακές ανάγκες, αλλά δεν είναι άσχετοι με την προσπάθεια να αποκτήσει τη γνώση της πυρηνικής τεχνολογίας. Από κει και πέρα, μέχρι να φτάσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος δρόμος».

«Η Τουρκία είναι μέρος της Συμφωνίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και εάν φτάσει σε σημείο να παραβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η διάδοση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζούμε σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Διακόπουλος.

Ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε και στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα, αναφέροντας πως η θεωρητική διαδρομή των διερευνητικών επαφών είναι να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά θέματα, ούτως ώστε σε επόμενη φάση να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλιώς να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ως διαδικασία έχει ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα: Το μειονέκτημα είναι ότι από το 2002 μέχρι τώρα δεν έχουμε κατορθώσει να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα είναι ότι εκτονώνει την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς ταυτοχρόνως να δημιουργεί δεσμεύσεις. Και αυτό οφείλεται στη φύση των συνομιλιών, καθώς έχει εξαρχής συμφωνηθεί ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένα πρακτικά και δεν κινδυνεύεις να εκτεθείς αν το άλλο μέρος υποχωρήσει από κάποια συμφωνία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όπως σημείωσε ο κ. Διακόπουλος, τα τρία ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας αποσύρθηκαν, κάτι το οποίο ήταν ελληνική απαίτηση προκειμένου να υπάρξει αυτός ο γύρος των διερευνητικών επαφών. «Όπως φύγανε, έτσι μπορούν και να επανέλθουν, ενώ οι έρευνες που έκαναν –αν έκαναν- παραμένουν» υπογράμμισε.

Για το αν η Ελλάδα είναι σε αδύναμη θέση απέναντι στη γειτονική χώρα, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ξεκαθάρισε πως είναι λάθος να θεωρείται η Ελλάδα ανίσχυρη στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Είναι ισχυρή πολιτικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Σαφώς όμως η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια αναγκαιότητα λόγω του ρευστού περιβάλλοντος και των κινήσεων της Τουρκίας» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει το πάνω χέρι λόγω της εισβολής και της κατοχής του νησιού και προσπαθεί να αλλάξει για μια ακόμα φορά τους όρους του παιχνιδιού υπέρ της. Θέλει να ξεφύγει από τη λογική της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και να περάσει στη λογική των δύο κρατών ή της Συνομοσπονδίας».

«Το Κυπριακό έχει πολλές προεκτάσεις και είναι αρκετά δύσκολο να επιλυθεί» κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.