ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συγκλονιστικό βίντεο: Η ελληνική φρουρά της Ρω θυμίζει στην Άγκυρα σε ποιον ανήκει το νησί

1 min read

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έρχεται στην επιφάνεια όταν το επιβατικό πλοίο «Σταυρός» της εταιρίας «ΣΑΟΣ» πέρασε από την νήσο Ρω και χαιρέτησε τους ακρίτες στρατιώτες που φυλάττουν το νησί και τον ελληνισμό. Εκείνοι ανταποδίδουν τον χαιρετισμό ανεμίζοντας την Γαλανόλευκη!

Ο ΕΣ είναι εκεί για να δείξει σε όλους ότι το σύμπλεγμα στο Καστελόριζο είναι ελληνικό και όσοι έχουν ταχθεί να φυλάσσουν Θερμοπύλες στην ακριτική αυτή πλευρά της Ελλάδας είναι πάντα έτοιμοι να το αποδείξουν σε όποιον το επιβουλεύεται όσο και σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να “παίζει” με την ελληνική ΑΟΖ.

Και μπορεί ο ελληνικός στρατός να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εθνικό χώρο που περιλαμβάνει και την ΑΟΖ,  όμως η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ που καταπατήθηκε από το τουρκολιβυκό μνημόνιο ακόμα παραμένει στα αζήτητα.

Και μάλλον θα περιμένουμε πολύ καθώς μπορεί η Λιβυκή κρίση να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με ορατό το ενδεχόμενο να μην ανατραπεί εκ των έσω το Τουρκολυβικό Μνημόνιο( εξαντλείται και το χρονικό περιθώριο για την εξέταση του από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ), όμως οι αρμόδιοι εν ελλάδι δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετή μία επιστολή στον ΟΗΕ! 

Η Ελλάδα μετά από πολλούς μήνες προχώρησε σε… ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης αλλά συντεταγμένες; Όχι.   

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος Μαρία Θεοφίλη με επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 21 Απριλίου παραθέτει πλήθος πολιτικών και νομικών επιχειρημάτων που αποδομούν το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή και η Κύπρος και με νεα επιστολή στον ΟΗΕ καταγγέλλει την νέα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την πραγματοποίηση της παράνομης γεώτρησης στο Οικόπεδο 6 από το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται ότι με το Μνημόνιο, τις συντεταγμένες του και τον επισυναπτόμενο χάρτη (που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρογλου της 17ης Μαρτίου και παρατίθεται στη συνέχεια):

– Παραβιάζονται κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων γειτονικών κρατών

– Παραβιάζεται το αδιαίρετο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας

– Προβάλλεται η ακυρότητα του Μνημονίου καθώς έχει συναφθεί κατά παράβαση της Πολιτικής Συμφωνίας στην Λιβύη

– Τονίζεται ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν απέναντι η παρακείμενες ακτές και, ως εκ τούτου, δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει γεωγραφική και, συνεπώς ούτε νομική βάση για τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης.

– Απορρίπτεται η «δόλια» και επιλεκτική επίκληση αρχών του Διεθνούς Δικαίου ( όπως «η παρουσία των ελληνικων νησιών στην λάθος πλευρά της μέσης γραμμής» ή η εξαφάνιση των θαλασσίων ζωνών των νησιών εκτος των χωρικών υδάτων τους)

– Ο χάρτης χαρακτηρίζεται εργαλείο « μολυσμένο από τους ίδιους παράνομους ισχυρισμούς τους οποίους έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει και καταδεικνύει την προσπαθεια της Τουρκίας « να αναδιαμορφώσει την γεωγραφία της περιοχής αγνοώντας εντελώς την ελληνική επικράτεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής».

– Η Ελλάδα δηλώνει τέλος ότι το Μνημόνιο και ο Χάρτης που το συνοδεύει δεν έχουν νομικές συνέπειες ,δεν μπορεί να γινει επίκληση τους έναντι της Ελλάδας η οποία τονίζει ότι «διατηρεί όλα τα δικαιώματα που έχει ipso facto και ab initio στην συγκεκριμένη περιοχή».

Η Κύπρος στην επιστολή της στον ΟΗΕ στις 30 Απριλίου καταγγέλλει την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την 6η απόπειρα παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ σε διάστημα ενός χρόνου επισημαίνοντας μάλιστα ότι το σημείο στο οποίο έχει δέσει το Yavuz απέχει 51 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κυπρου και 154 μίλια από την κοντινότερη ακτή της Τουρκίας και παραθέτει και αναλυτικούς χάρτες.

Δημοσίευση στα Social Media