ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στον «αέρα» η πλειοψηφία Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις προκλήσεις Ζάεφ

1 min read

Αν ερχόταν αύριο στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε. Η προκλητική δήλωση Ζάεφ για τη «Μακεδονία του Αιγαίου» και την «μακεδονική γλώσσα» που θα μπορεί να διδάσκεται και στην Ελλάδα, στην λεγόμενη μακεδονική μειονότητα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία εκφράζουν τώρα έντονο προβληματισμό διότι τα μεγάλα κενά που υπάρχουν αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να εγείρονται μείζονα θέματα από τη γείτονα χώρα εις βάρος της ιστορίας μας και των εθνικών συμφερόντων, όπως αποκαλύπτεται.

148 «ναι»

Η αριθμητική στη Βουλή, σε σχέση με την έγκριση της Συμφωνίας, στην παρούσα φάση, έχει ως εξής:

  • Θα την ψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έτσι κι αλλιώς ψηφίζουν ως μπετόν – αρμέ ό,τι φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.
  • Θεωρούνται βέβαιοι οι αναχωρητές των ΑΝΕΛ που εδώ και καιρό βρίσκονται πολύ κοντά στο Μαξίμου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
  • Βέβαιος μπορεί να θεωρηθεί και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού που οδεύει προς ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ερωτηματικό υπάρχει πλέον για τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για τις προκλήσεις Ζάεφ. Εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ευαισθησία για το Σκοπιανό είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη νότια Ελλάδα.
  • Ένα ακόμη μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ενώ ήταν πολύ κοντά στο να ψηφίσει τη Συμφωνία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει τώρα ένα «ναι». Η Συμφωνία αποδεικνύεται εθνικά επιζήμια και αυτό δεν «δένει» με την καραμανλική αναφορά της, την οποία έχει κάνει σημαία.

«Αλλαγή πλεύσης»

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έβλεπε θετικά τη συμφωνία για το σκοπιανό αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρις Θεοχάρης που ήταν στην ίδια γραμμή.

Το Ποτάμι

Το κρίσιμο είναι τι θα κάνει το Ποτάμι. Ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τη συμφωνία διότι θεωρεί ότι αυτή η εθνική εκκρεμότητα πρέπει να τελειώνει, κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις.

«Πρέπει να καταλάβει ο Ζάεφ ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη ούτε απέναντι στους γείτονες της ούτε απέναντι στις πιέσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ» δήλωσε στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο Πρέσβη Luc Liebaut. «Αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 σε Αιγαιάτες Μακεδόνες δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία όσων τις εκφέρουν» τόνισε.

Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ευθαρσώς εξαρχής ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Σε συνεντεύξεις τους αναρωτιούνται μήπως μετά τις προκλήσεις Ζάεφ θα έπρεπε το κόμμα τους να αναθεωρήσει την αρχική του θέση και να μην ψηφίσει τη συμφωνία, οι αρνητικές συνέπειες της οποίας ξετυλίγονται. Δήλωσαν ότι θα το ζητήσουν από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Σπύρος Λυκούδης που ήταν στη λογική να ψηφίσει τη Συμφωνία. Εκφράζει όμως προβληματισμό ως προς το πώς θα τη διαχειριστούν οι γείτονες και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε μία πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι πλέον ο πάγος στις σχέσεις Μητσοτάκη – Θεοδωράκη έχει λιώσει και υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα παρουσιάσουν μαζί με τον κεντροαριστερό καθηγητή και σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ Γιώργο Παγουλάτο το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις – Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» τη Δευτέρα 10/12, στις 18:00, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη-Στάση μετρό Μεταξουργείο). Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει προσκληθεί και στο συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί 14-16 του μηνός.

Ερμηνευτικό Πρωτόκολλο

Το Μαξίμου για μια φορά ακόμη δεν προέβλεψε και στη συνέχεια υποβάθμισε τις αντιδράσεις στη συμφωνία για το Σκοπιανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα δυσκολευόταν να κατανοήσει τέτοιου είδους ευαισθησίες λόγω του διεθνισμού που τον χαρακτηρίζει. Τώρα όμως ο κ.Τσίπρας άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία, την οποία επιθυμεί διακαώς ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός παράγοντας τον οποίο θέλει να ικανοποιήσει, κινδυνεύει να μην περάσει από την Βουλή.

Αναζητεί διέξοδο. Ενώ απέρριψε την ερμηνευτική δήλωση των δύο πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, αναφορικά με τη μακεδονική γλώσσα η οποία έχει σλαβική προέλευση και την εθνότητα, που ήταν μία πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τώρα ψάχνει για άλλο σωσίβιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να υπάρξει πρόσθετο πρωτόκολλο το οποίο θα είναι ερμηνευτικό της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα σε ό,τι αφορά στη γλώσσα και το έθνος.

Το πρωτόκολλο θα ενταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράστημα, το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της. Την υπόθεση έχει αναλάβει να προωθήσει ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Ευάγγελος Καλπαδάκης.

Η ουσία είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε στο πόδι και τώρα το Μαξίμου τρέχει να βουλώσει τρύπες!

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.