ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα ράφια των φαρμακείων self και rapid test, δεν θα τα κάνουν οι φαρμακοποιοί

1 min read

Τα φαρμακεία θα μπορούν να διαθέτουν rapid test ή self test αλλά δεν θα υποχρεούνται να τα διενεργούν εντός των καταστημάτων τους σύμφωνα με νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας. 

Η παραπάνω είδηση αναφέρεται στη νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε σήμερα αργά το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση άφηνε να εννοηθεί ότι τα φαρμακεία θα υποχρεούνται να διενεργούν τα τεστ αυτά, για όσους πολίτες το ζητούσαν. Ωστόσο, ακολούθησαν οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών  και όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να προχωρήσει. 

Όπως είχαν τονίσει οι φαρμακοποιοί μεταξύ άλλων η διενέργεια τέστ κορονοϊού στα φαρμακεία χωρίς τα κατάλληλα μέσα θα μπορούσε δημιουργήσει  διασπορά της νόσου. 

Η παράγραφος 4α του πρώτου άρθρου της σχετικής τροπολογίας, ανέφερε πως τα «ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα.

Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό».

Μιλώντας πάντως στην Ολομέλεια της Βουλή, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πάντως ότι τα self test θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και τα rapid test θα πωλούνται από τα φαρμακεία, κατι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν, ενώ σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά ποιος θα τα διενεργεί απάντησε ότι τα rapid test θα γίνονται από τους γιατρούς.

Eπίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

 «Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

 Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για τις προδιαγραφές των self test και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων.

Εξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η σύμβαση για τον διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.