ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλο με εμβόλια Pfizer: Η Von der Leyen καλείται σε εξηγήσεις για τις «ένοχες» συμβάσεις με ΕΕ Έσβησε τα sms με Bourla

1 min read

Βόμβα μεγατόνων για την πρόεδρο της Commission Ursula Von der Leyen, η οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση της ΕΕ με την Pfizer για τα εμβόλια Covid.
Πιο αναλυτικά η επιτροπή COVI, η ειδική δηλαδή επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία, καλεί σε ακρόαση την πρόεδρο για τις συμβάσεις των εμβολίων με τη Pfizer.
Η ίδια θα πρέπει να εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Bourla, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματικής αποστολής για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την ήπειρο, τα οποία περιγράφονται ευρέως σε άρθρο των New York Times του Απριλίου 2021.
«Σβήστηκαν τα sms», γιατί ήταν «σύντομα», είχε απαντήσει η Κομισιόν τον Ιούνιο.
Η εν λόγω συμφωνία, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, έχει ήδη τεθεί υπό έντονο έλεγχο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωσε την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιοποιήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο της κ. Φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις της.
Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Επιτροπής αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον κ. Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, πριν από τη συμφωνία.

Η άρνηση Bourla

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Bourla είχε αρνηθεί… δις, να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ειδική επιτροπή για την Covid-19 ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).
Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».
Όσον αφορά στο αίτημα της επιτροπής COVID να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

polit.JPG

Τι έγραφε νωρίτερα το BN


Το θρίλερ… πύκνωσε περισσότερο όταν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε μια έκθεση, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής der Leyen στις συνομιλίες.

Η έκθεση κόλαφος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ειδικότερα, η εποπτική αρχή διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ δεν ακολούθησε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων για να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021.
Για όλα τα άλλα εμβόλια και τις συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το ενέκριναν.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αντίθετα, η ίδια η der Leyen διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Συμβούλιο τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γράφει το δικαστήριο.
Σε αντίθεση με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που παρείχαν συμβουλές, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία».
Ένας ανώτερος ελεγκτής που βοήθησε να ηγηθεί της έρευνας είπε στο Politico ότι η άρνηση της Επιτροπής να αποκαλύψει πληροφορίες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. «Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Δεν είναι μια κατάστασΚαταγραφή_11_1.JPGη που αντιμετωπίζουμε συνήθως», είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συμφωνία – μαμούθ 

Το θέμα αφορά την τρίτη σύμβαση της Επιτροπής για το εμβόλιο mRNA των BioNTech/Pfizer.
Τα δύο προηγούμενα συμβόλαια είχαν εξασφαλίσει συνολικά έως και 600 εκατομμύρια δόσεις.
Αλλά αυτό το επόμενο, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, θα αποδειχτεί το μεγαλύτερο μακράν όλων όσων υπέγραψαν οι Βρυξέλλες.
Προέβλεψε την εκ των προτέρων αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας 900 εκατομμυρίων επιπλέον, για παράδοση το 2022 και το 2023.
Το συμβόλαιο ήταν σημαντικό τόσο σε όγκο όσο και σε τιμή. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, οι δόσεις κόστισαν αρχικά 15,50 ευρώ η μια, με την τιμή στη συνέχεια να ανεβαίνει στα 19,50 ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times, κάτι που σημαίνει ότι η αξία θα φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν ασκηθεί πλήρως.
«Είναι η μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων για την Covid-19 που υπέγραψε η Επιτροπή και θα κυριαρχήσει στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023», σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Η συμφωνία ήρθε στο αποκορύφωμα της πανδημίας, λίγο αφότου τα προβλήματα παραγωγής και διανομής της AstraZeneca είχαν αφήσει την ΕΕ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη κούρσα εμβολιασμών. Ήταν στη μέση αυτής της κρίσης που παρενέβη η der Leyen.
Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κομισιόν αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω των «εξαφανιζόμενων» μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, σε μια κοινοβουλευτική έρευνα για καλοπληρωμένες συμφωνίες με εξωτερικούς συμβούλους ακούστηκε ότι μια υφιστάμενη είχε κατά λάθος διαγράψει μηνύματα από το επίσημο τηλέφωνό της και η φον ντερ Λάιεν είχε διαγράψει η ίδια μηνύματα από τη δική της συσκευή.
Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και η γραπτή απάντησή της στην έκθεση ελέγχου δεν κάνει καμία αναφορά στις επαφές der Leyen με την Pfizer.
www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.