ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σεισμός Τουρκία Συρία Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επίσημα στοιχεία Πάνω από 45.000 οι νεκροί

1 min read

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μέχρι τώρα νεκρών

Στην Τουρκία 82.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και κρίνονται ακατάλληλα για κατοίκηση.

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μέχρι τώρα νεκρών σε Τουρκία και Συρία, αποτέλεσμα των πρόσφατων ισχυρών σεισμών, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός αυτών που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 39.672.

Επίσης στη Συρία ο επίσημος αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει τους 6.000, πράγμα που σημαίνει ότι επίσημα οι νεκροί από τον σεισμό στις δύο χώρες, ξεπερνούν τους 45.000.

Παράλληλα, εκατομμύρια εκτοπισμένοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, με τον υγειονομικό κίνδυνο να είναι ορατός, ενώ ένα νέο κύμα προσφύγων, βασικά από τη Συρία, άρχισε να κινείται προς την Ευρώπη.

Οσον αφορά τις υλικές ζημιές, στην Τουρκία περίπου 82.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και κρίνονται ακατάλληλα για κατοίκηση.

Χθες σε τζαμιά σε όλον τον κόσμο έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους νεκρούς του σεισμού στις δύο χώρες, για πολλούς από τους οποίους δεν έχει καταστεί δυνατό να ακολουθηθεί το πλήρες τελετουργικό ταφής δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της καταστροφής.

Μολονότι πολλές διεθνείς ομάδες διασωστών έχουν φύγει από την εκτεταμένη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, εγχώριες ομάδες συνέχιζαν σήμερα να ψάχνουν στα ισοπεδωμένα κτίρια, ελπίζοντας να βρουν κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί πέρα από κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες διασώσεις γίνονται το 24ωρο που ακολουθεί ενός σεισμού.

Οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι οι επιζώντες θα χρειάζονται βοήθεια για μήνες καθώς έχουν καταστραφεί πολλές σημαντικές υποδομές.

Στη γειτονική Συρία, η οποία ήδη σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η σύγκρουση περιέπλεξε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για πρώτη φορά μετά την καταστροφή, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα περίχωρα της Ατάρεμπ, πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και επλήγη άσχημα από τον σεισμό, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στη χώρα τους επέστρεψαν στα σπίτια τους στην πολεμική ζώνη τουλάχιστον προς το παρόν.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Μεταξύ των οικογενειών που εξακολουθούν να περιμένουν νέα για τους συγγενείς τους στην Τουρκία αυξάνεται ο θύμος για, σύμφωνα με τους ίδιους, διεφθαρμένες οικοδομικές πρακτικές και μια αστική ανάπτυξη με πολλά ψεγάδια που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans, το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

«Λεγόταν ότι ήταν ασφαλές για σεισμούς, αλλά μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο 47χρονος Χαμζά Αλπασλάν, ο αδελφός του οποίου ζούσε στην πολυκατοικία. “Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν υπάρχει ούτε το τσιμέντο ούτε τα κατάλληλα σίδερα μέσα σε αυτό. Είναι πραγματικά μια κόλαση».

naftemporiki.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.