ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βόμβα Στόλτενμπεργκ : Δεν μας ενδιαφέρει η κλιμάκωση στην Ουκρανία, μας νοιάζει να μη νικήσει ο Πούτιν Οργή Ρωσίας

1 min read

Ακραία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (18/2/2023) ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποκάλυψε πως τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν την ενδιαφέρει το κόστος μίας κλιμάκωσης στην Ουκρανία.
Την ενδιαφέρει μόνο να μη νικήσει η Ρωσία.
«Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει η Ρωσία», είπε επί λέξει ο Stoltneberg.
«Κάποιοι ανησυχούν ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμάκωση.
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κινδύνους, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι εάν κερδίσει ο Putin», σημείωσε.
Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Αυτό (σ.σ. νίκη Ρωσίας) θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και εμείς θα είμαστε πιο ευάλωτοι».

Τα μαθήματα Stoltenberg

Επίσης τόνισε την ανάγκη να αντληθούν «μερικά σημαντικά μαθήματα» από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Πρώτον, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» και «να δώσουμε στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να κερδίσει», επεσήμανε.
«Το δεύτερο μάθημα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτροπή και την άμυνά μας», συνέχισε.
«Το τρίτο μάθημα είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαραίτητες για την προστασία της ασφάλειάς μας, αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τον κυβερνοχώρο μας, τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και τις υποδομές μας», τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι «η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να σταθούν μαζί».

Medvedev: Είναι τρελοί

Η ομιλία Stoltenberg προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία και ο πρώτος που τοποθετήθηκε ήταν ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Ο Stoltenberg είπε ότι ο κίνδυνος νίκης της Ρωσίας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Με πιο απλά λόγια: O κίνδυνος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της νίκης της χώρας μας. Τρελοί!»

Ανάβει το φυτίλι η Βρετανία – Στέλνει όπλα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Δεν είναι όμως μόνο ο Stoltenberg, που ανάβει το φυτίλι της κλιμάκωσης.
Νωρίτερα και από το ίδιο βήμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «διπλασιάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη» στην Ουκρανία.
Έκανε γνωστό πως το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2,3 δισεκ. λίρες, ποσό με το οποίο ενίσχυσε την Ουκρανία το 2022.
Επίσης είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.
O Sunak μίλησε για φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και πρόσθεσε, πως η Μόσχα «πρέπει να λογοδοτήσει για την τρομερή καταστροφή που έχει προκαλέσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ρωσία έχει διαπράξει σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων σε χώρες εκτός της συλλογικής ασφάλειας.

Von der Leyen: Επιτάχυνση στην παραγωγή όπλων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.
«Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας, αντιλήφθηκαν από την αρχή πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στο εσωτερικό, αλλά και με τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Von der Leyen, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχτεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Vladimir Putin ή το «ιμπεριαλιστικό σχέδιό του».
Ο Ρώσος Πρόεδρος «ποδοπατά το διεθνές δίκαιο.
Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες.
Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Putin», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών.
«Όπως και στην πανδημία με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιταχύνουμε την παραγωγή», ανέφερε.

ΗΠΑ: Ανεβάζουν τους τόνους με καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της Ρωσίας στην Ρωσία

Η κυβέρνηση Biden στο πλαίσιο μιας κλιμάκωσης της αντι-ρωσικής ρητορικής δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris στην ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023.
Η κυβέρνηση Biden έχει ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταλήγουν επίσημα στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις διπλωματικές εξελίξεις όσον αφορά την εκτόνωση της γεωπολιτικής κρίσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τέτοιες «διατυπώσεις για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα».

Στην επέτειο της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης

Η αποφασιστική αυτή κίνηση των ΗΠΑ έρχεται λίγες μέρες πριν από την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξετάσαμε τα αποδεικτικά στοιχεία, γνωρίζουμε τα νομικά πρότυπα και δεν υπάρχει αμφιβολία: πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Harris, επισημαίνοντας συγκεκριμένα τις επιθέσεις κατά αμάχων στην Μαριούπολη και Bucha.
«Θα διασφαλίσουμε ότι όποιος εμπλέκεται σε αυτά τα εγκλήματα θα λογοδοτήσει», τόνισε h Harris.
Ο Blinken σε μια δήλωση λίγο μετά την ομιλία της Harris εξήγησε ότι η αποφασιστικότητα βασίστηκε σε «μια προσεκτική ανάλυση του νόμου και των διαθέσιμων γεγονότων (σ.σ. για όσα συνέβησαν)».

«Σαφείς ενδείξεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν «διαπράξει δολοφονίες Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών με τη μορφή εκτελέσεων• βασανιστήρια αμάχων υπό κράτηση μέσω ξυλοδαρμών, ηλεκτροπληξίας και ψευδών εκτελέσεων [και] βιασμών».
Πρόσθεσε ότι άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς αμάχους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που έχουν αποχωριστεί βίαια από τις οικογένειές τους.
Ο Blinken επισήμανε ότι αυτές οι ενέργειες ήταν «μέρος της εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης του Κρεμλίνου εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας».
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για το αντίθετο.
Ανησυχία για την Κίνα
H Harris εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη θέση της Κίνας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και για την πιθανότητα να παράσχει οπλισμό στη Ρωσία.
«Η Κίνα είχε εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Κάθε κίνηση της Κίνας να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία θα οδηγήσει μόνο στη συνέχιση των δολοφονιών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες», επισήμανε ο αντιπρόεδρος.
Η αντιπρόεδρος  επισήμανε ότοι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια για όσο διάστημα χρειαστεί.
“Αν ο Putin πιστεύει ότι μπορεί να κερδίζει χρόνο, κάνει μεγάλο λάθος.
Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του.
Είμαι σίγουρη ότι η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.