ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Δεκεμβρίου 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σας ενδιαφέρει: 12 ή 24 δόσεις για αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού

1 min read

Από τον Μάρτιο και μετά, όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, έχουν δημιουργηθεί χρέη συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ από φόρους, δόσεις και ασφαλιστικές εισφορές που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν είτε σε 12 άτοκες, είτε σε 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2021, «παγώνοντας» ουσιαστικά ως το τέλος του χρόνου.

Αυτό αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», συμπληρώνοντας ότι ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών όσων επλήγησαν από την πανδημία. Οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό (12, ή 24) που θα επιλέξει ο κάθε φορολογούμενος που έχε πληγεί από την κρίση.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στην έκτακτη ρύθμιση θα προβλέπονται τα εξής:

Ποιοι υπάγονται:

Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

α) Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 405 ενοίκια επαγγελματικής στέγης , πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι οφειλές που ρυθμίζονται:

Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών , φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από τις 11 Μαρτίου του 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Οι δόσεις

Όλες οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δουν ποιο σχήμα θα ακολουθήσουν λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ ή και τις τράπεζες.

Το επιτόκιο

Η εξόφληση των χρεών του κορωνοϊού σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο το οποίο θα είναι χαμηλό, πιο χαμηλό από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

Όροι και προϋποθέσεις

Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογούμενους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ έως τις αρχές του 2021 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορωνοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. Newskamatero.eu