ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Reuters: 6 μήνες ο Τσίπρας δουλεύει την επανεκλογή του, χωρίς αποτέλεσμα

1 min read

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο εξάμηνο εφαρμόζει μία στρατηγική επανεκλογής γράφει το Reuters.

Σε δημοσίευμά του αναφέρει πως ο κ.Τσίπρας οδήγησε τη χώρα έξω από ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα στήριξης και επίλυσε μία διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ωστόσο έως τώρα η πολιτική αυτή δεν αποδίδει καρπούς», γράφει το πρακτορείο.

«Οι εκλογές είναι οκτώ μήνες μακριά και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πίσω στις δημοσκοπήσεις» συνεχίζει το Reuters, «κι αυτό παρά την υλοποίηση δύο σημαντικών προγραμμάτων από το περασμένο καλοκαίρι, ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από χρόνια ύφεσης και την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν τη χώρα».

Υπέκυψε στους δανειστές -Επανεφηύρε τον εαυτό του ως κομφορμιστής

Ο Τσίπρας, εξελέγη το 2015 με τη δέσμευση να απορρίψει τη λιτότητα που προέβλεπε το πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα ο ίδιος υπέκυψε στα αιτήματα των δανειστών και επανεφηύρε τον εαυτό του ως κομφορμιστής. 
Μάλιστα ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. «Η κρίση δεν τελείωσε, αυτό είναι ένα ψέμα, δεν είμαστε χαζοί» λέει στο πρακτορείο ένας 30χρονος Αθηναίος.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό υποστηρίζουν πως η κυβέρνησή του Αλέξη Τσίπρα μπορεί πλέον να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να επανορθώσει για τις δυσκολίες του προγράμματος στήριξης, ένα σχέδιο που κατά τον ίδιο έχει στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Δημοσιονομική ελευθερία 

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία. Στόχος να αποφύγει περαιτέρω περικοπές συντάξεων, να μειωθούν οι φόροι και να περιοριστεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Προχώρησε για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζει το Reuters. Τα επόμενα σχέδια, είναι η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που υποδέχθηκαν μεγάλες ροές προσφύγων και τη διευκόλυνση της αποπληρωμής τραπεζικών δανείων. Στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων είναι και η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

Η ψαλίδα συνεχίζει να μεγαλώνει στις δημοσκοπήσεις 

Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την ψαλίδα πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Αναλυτές λένε πως μπορεί να προκηρύξει εκλογές πρόωρα, αν η ψαλίδα συνεχίσει να μεγαλώνει, αν και ο ίδιος το έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

Θα μειώσουμε την ψαλίδα στις Ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε στις βουλευτικές  

Από την κυβερνητική πλευρά υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής στις εκλογές 2019. «Θέλουμε να δείξουμε πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» λέει στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος. «Στόχος είναι να μικρύνουμε την ψαλίδα στις Ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές αργότερα».

«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς»

«Το ερώτημα» συνεχίζει το Reuters «είναι εάν ο Τσίπρας κατάφερε να χτίσει αρκετό χώρο καλής θέλησης με τους εταίρους του για να μπορέσει να λάβει περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας και να κερδίσει ψηφοφόρους. Παρά το τέλος των μνημονίων, η Αθήνα έχει συμφωνήσει να πετύχει συγκεκριμένα πλεονάσματα, στόχος συνδεδεμένος με πιθανή ελάφρυνση του χρέους».

Το υπουργικό του συμβούλιο χειροκρότησε τον Τσίπρα όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η αντίδραση στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν πιο κρύα, λίγες μέρες μετά. «Η ατμόσφαιρα… δεν ήταν πολύ θετική» σχολίασε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

 Μία αρνητική έκθεση από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές

«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε για την πΓΔΜ, αλλά εδώ δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να εμπορευτείς ένα πράγμα για κάτι άλλο».

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης έλεγε πως έκθεση του Φεβρουαρίου για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα «δεν έδειχνε και τόσο καλή». Μία αρνητική έκθεση από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές, αποσταθεροποιώντας ακόμα έναν πυλώνα της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις αγορές.

«Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που η Ελλάδα πρέπει αν διασφαλίσει πως δεν θα περάσει» σχολιάζει ο Diego Iscaro από την IHS Markit Economics. «Οι αγορές καταλαβαίνουν πως είναι προεκλογική περίοδος αλλά η Αθήνα χρειάζεται να χτίσει τη μετά-μνημονιακή μεταρρυθμιστική φήμη της».

Δημοσίευση στα Social Media