ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Δεκεμβρίου 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Ζάεφ στήνει μνημείο βούλγαρου συνταγματάρχη που σκοτώθηκε από τον ελληνικό στρατό..

1 min read

Κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ υποσχέθηκε στον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να εκπληρώσει το αίτημά του για ανέγερση μνημείου στον τόπο θανάτου, του βούλγαρου συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρνάλιεφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του ελληνικού στρατού στη Μάχη της Δοϊράνης, στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.«Αν και είναι ξένος αξιωματικός που πέθανε μαχόμενος εναντίον ενός άλλου ξένου στρατού που εισέβαλε στα μακεδονικά εδάφη, η κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ σκοπεύει να εφαρμόσει τη Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία και να ανεγείρει μνημείο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τηλεόραση Αλφα των Σκοπίων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης:

«Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες της Βουλγαρίας ότι το μνημείο του συνταγματάρχη Καβαρνάλιεφ είναι έτοιμο, θα μεταφερθεί από τη Σόφια όπως είπαμε με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ για να τοποθετηθεί. Το μνημείο είναι όμορφο και αποτελεί μέρος της κοινής βαλκανικής μας ιστορίας, για την οποία πρέπει να φροντίζουμε».

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά δημοσιεύματα, «το μνημείο θα τοποθετηθεί κοντά στο μέρος όπου σκοτώθηκε πολεμώντας κατά του ελληνικού στρατού, στην ίδια τοποθεσία όπου το 1916 η “τσαρική Βουλγαρία” (το Βουλγαρικό Βασίλειο, εννοεί) είχε στήσει μνημείο όταν κατέλαβε την περιοχή της Δοϊράνης».

«Το μνημείο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής περιόδου, και από τότε επανειλημμένα οι βούλγαροι αξιωματούχοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στήσουν εκ νέου μνημείο» συμπληρώνουν.

Ωστόσο, η σκοπιανή τηλεόραση Αλφα σχολιάζει:

«Η Αλφα ήρθε σε επαφή με ιστορικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να αναφερθεί το όνομά τους, δήλωσαν όμως ότι είναι άλλο η δημιουργία στρατιωτικού νεκροταφείου με τα οστά των νεκρών στρατιωτών και άλλο βάρος έχει να χτισθεί μνημείο ανώτερου αξιωματικού που εκπροσωπεί άμεσα την πολιτική για την κατάκτηση της μακεδονικής γης.

»Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι, μετά από αυτό το βήμα, ίσως προκύψουν απαιτήσεις και από άλλους, όπως η Σερβία και η Ελλάδα για παρόμοιο μνημείο».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. Newskamatero.eu