ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητά στήριξη για να ανακαταλάβει την Κριμαία Διχασμένα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ

1 min read

Η ανάκτηση της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014 και την οποία το Κίεβο λέει ότι πρέπει να ανακαταλάβει για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενδέχεται να γίνει σύντομα να γίνει σημείο απόκλισης μεταξύ του Κιέβου, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας φιλοξενεί πολλές σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποτέλεσε μια σημαντική βάση για αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η κατοχή της Κριμαίας καθώς και ο χερσαίος διάδρομος στην περιοχή Zaporizhzhia επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να απειλεί τις ουκρανικές θέσεις από το νότο και δίνει στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μια βάση στη Σεβαστούπολη για τη διεξαγωγή επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας.
Η κυβέρνηση Zelensky είπε ξανά ότι θέλει να ανακαταλάβει την Κριμαία και την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Zelensky ανακοίνωσε ότι μόλις λάβει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που του έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ανακατάληψη της χερσονήσου, μαζί και των υπολοίπων περιοχών της νότιας Ουκρανίας που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Από την έναρξη του πολέμου η περιοχή της Κριμαίας έχει δεχθεί πολλές φορές επίθεση – με την πιο εντυπωσιακή το περασμένο καλοκαίρι, όταν μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε μια ομάδα πολεμικών αεροσκαφών σε μια ρωσική ναυτική βάση.
Αργότερα, το φθινόπωρο, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση στο νότο προς την Κριμαία και ανέκτησαν τη Χερσώνα, την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας που συνορεύει με την προσαρτημένη χερσόνησο.
Το Κίεβο ελπίζει ότι με τη συνδρομή των νέων αρμάτων μάχης pου θα λάβει από τη Δύση και τους άλλους δυτικούς εξοπλισμούς, θα ανακτήσει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας – αυξάνοντας την πιθανότητα μιας εκστρατείας για την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Το Κίεβο χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ωστόσο, στο Κίεβο λείπει ένα πράγμα για να πετύχει τον στόχο του: οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας που είναι σε θέση να εκτοξεύσουν 150-300 χιλιόμετρα απευθείας στον στόχο.
«Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας», είπε ο Zelensky στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.
«Δώστε μας τα όπλα σας», προέτρεψε και η Ουκρανία θα ξαναπάρει «ό,τι είναι δικό της».
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα στην επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο ότι η Ρωσία εργάζεται γρήγορα για να ενισχύσει την άμυνά της στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Είναι όμως δυνατόν η Ουκρανία να διεκδικήσει εκ νέου την Κριμαία;

Στρατηγός Ben Hodges: Πρώτα η Κριμαία

«Η Ουκρανία πρέπει να πάρει πρώτα την Κριμαία, φέτος, πριν από το Donbass», δήλωσε στο Euroactiv, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, στρατηγός Ben Hodges.
Σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν ως σήμερα ορισμένοι σκεπτικιστές πολιτικοί και αναλυτές, ο Hodges πιστεύει ότι μια ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία για την απελευθέρωση της Κριμαίας δεν αποκλείεται.
Υπό την προϋπόθεση ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα παράσχουν όλα τα απαραίτητα όπλα, κυρίως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Κίεβο μπορεί να ανακτήσει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είπε.
«Αν θέλετε την απελευθέρωση της Κριμαίας, πρέπει να την απομονώσετε – να διακόψετε τις κύριες επικοινωνίες μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας, τη γέφυρα του Κερτς και το χερσαίο διάδρομο πλήττοντας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις γέφυρες και εξαπολύοντας κατά του χερσαίου διάδρομου μια μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων», είπε ο Hodges.
«Οι Ουκρανοί έχουν τρεις μήνες πριν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες – καιρικές συνθήκες, έδαφος και εξάντληση των Ρώσων – για εκπαίδευση και άσκηση. Μπρούν να ανακτήσουν την Κριμαία», λέει ο Hodges.

Δυτικοί δισταγμοί

Το ζήτημα, ωστόσο, θέτει ολοένα και περισσότερα διλήμματα για τους δυτικούς φορείς χάραξης πολιτικής, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Κριμαίας.
Πολλοί φοβούνται ότι η ανάκτηση της Κριμαίας μπορεί να αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και να την παρακινήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι σε μια εκστρατεία ανάκτησης της Κριμαίας είναι οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως μάλιστα της Δυτικής Ευρώπης, σε βαθμό που οι διπλωμάτες τους να διστάζουν ακόμη και να συζητήσουν το θέμα, γράφει το Euractiv
Το τελευταίο διάστημα, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – άρχισαν να θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συσφίξει τις σχέσεις του με την Ουκρανία ως ένα τρόπο να ενθαρρύνουν το Κίεβο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μέσα στο 2023, αλλά οι χώρες αυτές δεν πιστεύουν ότι το Κίεβο έχει τη δυνατότητα να ανακατακτήσει όλη την επικράτειά της, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Νωρίτερα φέτος, ο Zelensky υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής που έχουν βεληνεκές 297 χιλιομέτρων.
Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει το όπλο.
Η λίστα των χρηστών του ATACMS περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν.
Ερωτηθείς από την EURACTIV σχετικά με την Κριμαία και τη δυνατότητα παροχής πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αρνήθηκε να αναφερθεί σε στρατιωτικά-επιχειρησιακά ζητήματα.
Η Ουάσιγκτον μέχρι πρόσφατα διατηρούσε στρατηγική ασάφεια σχετικά με το θέμα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken να δηλώνει ότι ο στόχος ήταν απλώς να δοθεί στο Κίεβο τα μέσα να «πάρει πίσω το έδαφος που του είχε κατασχεθεί από τις 24 Φεβρουαρίου», και όχι αυτό που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία το 2014.

Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ

Αλλά κάτι φαίνεται να αλλάζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η κυβέρνηση Biden έχει αρχίσει να πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να απειλήσει τη θέση της Ρωσίας στην Κριμαία για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, ακόμη και με κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, σύμφωνα με τους New York Times.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την υποτιθέμενη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία – η Κριμαία είναι Ουκρανία», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση στις 26 Φεβρουαρίου.
«Η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι ασφαλής εάν η Κριμαία, τουλάχιστον, δεν αποστρατικοποιηθεί», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Viktoria Neuland.
Τέλος και ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Biden είπε στο Meet the Press του NBC ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει τι συνιστά νίκη ή αποδεκτό διπλωματικό αποτέλεσμα, αν και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εκκρεμούν.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.