ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του Ισλάμ

1 min read

Η αντιπαράθεση του Εμανουέλ Μακρόν και του Ταγίπ Ερντογάν υπερβαίνει τους δύο ηγέτες. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άγρια τεταμένες, καθώς σε πολλά θέματα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να βαδίζει τον δρόμο των προκλήσεων, αγνοώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, και επιτίθεται σε όποιον πιστεύει ότι μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του. Ένας από αυτούς είναι και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από έναν ισλαμιστή Τσετσένο έδωσε αφορμή για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, μεταξύ των δύο αντρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξοργίστηκε με την απόφαση της Γαλλίας να «υιοθετήσει» τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ και να υποστηρίξει τις αρχές του κοσμικού κράτους και της δημοκρατίας και του επιτίθεται με οποιονδήποτε τρόπο. Οι προσβολές είναι σε ημερήσια διάταξη, όπως επίσης και οι απειλές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα το αληθινό του πρόσωπο, όπως επίσης και ποιοι είναι οι στόχοι του. Αυτό που επιδιώκει είναι η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και του ιδίου ως ισχυρού ηγέτη στον ισλαμικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη τρέχει και βάζει κάτω από την ομπρέλα του μουσουλμανικές ομάδες ή κοινότητες και αναγορεύεται σε προστάτη τους. Μετατρέπει τα πάντα σε επίθεση στο Ισλάμ και συσπειρώνει γύρω του το μουσουλμανικό στοιχείο. 

Έτσι, καταφέρνει να εμφανίζεται στους συμπατριώτες του ως ο αρχιτέκτονας μιας νέας οθωμανικής δύναμης και ως ο βασικός υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να συσπειρώσει την εκλογική του βάση και την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, να στρέψει την προσοχή μακριά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και αυτά που προκάλεσε η πανδημία. 

Την ίδια στιγμή, απευθύνεται και στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Η ακραία ρητορική του δεν εξαντλείται μόνο στις ύβρεις εναντίον του Γάλλου Προέδρου, αλλά πυροδοτεί τον φανατισμό ακόμη και σε μετριοπαθείς μουσουλμανικές κοινότητες. Και αυτό συνιστά απειλή για χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία με τα εκατομμύρια των Τούρκων και των μουσουλμάνων μεταναστών αλλά και για την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, που έχουν μικρότερο μουσουλμανικό στοιχείο. Παίζοντας ένα εντελώς βρόμικο παιχνίδι, ο Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποιεί το θρησκευτικό στοιχείο και αναμοχλεύει τον φανατισμό, προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις του.

xenia.tourki@phileleftheros.com

Ξένια Τούρκη   Πηγή: philenews.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.