ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο «άγνωστος πόλεμος» Μαρινάκη – Κόκκαλη

1 min read

Επειτα από 25 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποχώρησε από το ΔΣ της ΠΑΕ. Τη θέση τού την είχε παραχωρήσει, τιμής ένεκεν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν αγόρασε την ομάδα. Τώρα, κανείς δεν θέλει να βλέπει τον άλλον. Ούτε στα διοικητικά συμβούλια. Τι μεσολάβησε;

Τον Μάιο του 2017 ο Ολυμπιακός γιορτάζει τον έβδομο διαδοχικό του τίτλο στη Σούπερ Λιγκ. Το έβδομο πρωτάθλημα της «εποχής Μαρινάκη». Δυο μέρες πριν από την καθιερωμένη φιέστα ο πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, βρίσκει στην αλληλογραφία του μια επιστολή του προκατόχου του, Σωκράτη Κόκκαλη. Ανοίγει τον φάκελο και διαβάζει: «Κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ για την πρόσκληση στη φιέστα για την κατάκτηση των 44 πρωταθλημάτων και των επτά τελευταίων συνεχόμενων, και εύχομαι ο Ολυμπιακός μας να συνεχίσει να είναι πάντα πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Δυστυχώς, ένα επαγγελματικό ταξίδι δεν μου επιτρέπει να παρευρεθώ στη μεγάλη φιέστα (…) Ζήτω ο Ολυμπιακός!».

Η απουσία του Κόκκαλη από τη γιορτή δεν θα παραξένευε κανέναν, εάν δεν είχε προηγηθεί -δυο μήνες νωρίτερα- εκείνη η επίθεση εναντίον του από την εφημερίδα «Γαύρος», που ανέκαθεν απηχούσε τις επίσημες θέσεις της ΠΑΕ. Εγραφε, τότε, ο αρθρογράφος (Μανώλης Γαβαθιώτης): «Την εποχή που ο Μαρινάκης υψώνει το παράστημά του και στέκει ολομόναχος κυματοθραύστης σε κάθε κακόβουλη επίθεση… Εσύ, Σωκράτη, τι κάνεις; Πού βρίσκεσαι; Πού “παίζεις”; Η φιλία και η σχέση με τον… “εξυγιαντή” Θωμά και οι συνεργασίες με τον ΟΠΑΠ έχουν δημιουργήσει πολλαπλά και αναπάντητα ερωτηματικά στον ερυθρόλευκο κόσμο».

Τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταβίβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον κ. Κόκκαλη στον κ. Μαρινάκη (2010) οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν άριστες. Το 2013, όταν για πρώτη φορά είχαν ακουστεί αποδοκιμασίες εναντίον του προέδρου (έπειτα από ένα ισόπαλο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο «Γ. Καραϊσκάκης»), ο κ. Κόκκαλης τον είχε στηρίξει, απευθυνόμενος στους οργανωμένους οπαδούς: «Ο Βαγγέλης είναι καλό παιδί, καλός πρόεδρος και άρρωστος Ολυμπιακός. Πρέπει να τον στηρίξει ο κόσμος, και όλοι μας, για να φτάσει τον Ολυμπιακό όσο ψηλά μπορεί. Εχει μεγάλα όνειρα για την ομάδα και, ήδη, έχει πετύχει πολλά. Η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή διοίκηση. Το μόνο που χρειάζεται, είναι στήριξη και υπομονή». Δεν ήταν η τελευταία φορά, που ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου του. Αλλά και ο Βαγγέλης, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον Σωκράτη.

Η αίσθηση πως «κάτι δεν πάει καλά» στις σχέσεις των δύο ανδρών ενισχύθηκε, μέσα στο 2017, από διάφορες σπόντες που, κατά καιρούς, τα φιλο-Ολυμπιακά ΜΜΕ πετούσαν για τον κ. Κόκκαλη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι ο «Γαύρος» κυκλοφόρησε (ένθετος στην εφημερίδα «Κόκκινος Πρωταθλητής» αυτή τη φορά) με τις φωτογραφίες του Σωκράτη Κόκκαλη και του Θόδωρου Θεοδωρίδη στο οπισθόφυλλό του, και με ένα κείμενο υπό τον ειρωνικό τίτλο «Και τώρα δοξάστε τους». Τους κατηγορούσε ότι έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην πτώση της ομάδας από την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου: ο Θεοδωρίδης επειδή αφήνει τους διαιτητές ανεξέλεγκτους και ο Κόκκαλης γιατί «δεν μαζεύει τον φίλο του» (Θωμά Μητρόπουλο). Εγραφε ότι «κάθονται έξω από τα τείχη του Ολυμπιακού και λιθοβολούν την ομάδα μαζί με τους εχθρούς».

Ο Ολυμπιακός είχε φρικτά παράπονα από τη διαιτησία, ιδίως στα παιχνίδια του με την ΑΕΚ, από την οποία μέσα στο 2017 είχε ηττηθεί τρεις φορές. Θεωρούσε, λοιπόν, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης επηρεάζει τους διαιτητές μέσω του Θωμά Μητρόπουλου (αρχιτέκτονα της περιλάλητης «Παράγκας»), με τις ευλογίες του Σωκράτη Κόκκαλη, που συνεργαζόταν με το αφεντικό της ΑΕΚ (Intralot – ΟΠΑΠ).

Το «κατηγορητήριο» είχε και ένα οικονομικό σκέλος. Ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ξεγέλασε -κατά την πλευρά Μαρινάκη- τον διάδοχό του σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους που του παρέδωσε το 2010, επειδή είχε προεισπράξει έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια διαρκείας, και είχε αφήσει μια σειρά από κρυφά «φέσια». Ηταν προφανές, ότι η διένεξη Μαρινάκη – Κόκκαλη είχε και κάποια άλλη, πιο σοβαρή αιτία. Αλλωστε, την εποχή που διαπραγματευόταν την εξαγορά της ΠΑΕ, ο κ. Μαρινάκης δήλωνε πως «ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, είναι θρύλος, γι’ αυτό δεν πιστεύω σε αποτιμήσεις μετοχών, σε κερδοφόρες ΠΑΕ, σε οικόπεδα – φιλέτα και σε παζαρέματα για την αγορά τους». Τι τον έκανε να αλλάξει στάση; Τον πραγματικό λόγο αυτής της κόντρας τον μάθαμε προσφάτως και έχει να κάνει με το γήπεδο της ομάδας.

Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κατασκευάστηκε με ομολογιακό δάνειο, που εκδόθηκε το 2008 από όμιλο τραπεζών με επικεφαλής την Eurobank. Το δάνειο αποπληρωνόταν από τα έσοδα του γηπέδου, όμως αυτά έχουν συρρικνωθεί δραματικά, πλέον. Οι εισπράξεις από την εκμίσθωση των εμπορικών του καταστημάτων και των σουιτών του έχουν μειωθεί, η εταιρεία που το διαχειρίζεται («Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.») έχει καταστεί ζημιογόνος, οι δόσεις δεν εξοφλούνται πια κι έτσι το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα, η οποία έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των όρων της, εάν δεν προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην «Καραϊσκάκης Α.Ε.». Και έκτοτε, Μαρινάκης και Κόκκαλης αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ποιον ανήκει το γήπεδο. Επειδή κανείς τους δεν θέλει να επωμιστεί τα χρέη. Πηγή: Protagon.gr

Δημοσίευση στα Social Media