ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νεο Μέτωπο στα Βαλκάνια απειλή πολέμου Ρωσίας σε Βοσνία: “Ξεχάστε το ΝΑΤΟ – Θα πάθετε ότι η Ουκρανία”

1 min read

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη έστειλε ανοιχτή απειλή προς την ηγεσία της χώρας μιλώντας  για “σενάριο Ουκρανίας” εάν το βαλκανικό έθνος ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την απειλή μάλιστα την έκανε δημόσια μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, FTV.

Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχει έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη  με περιπολίες ακόμη και μέσα στο Σεράγιεβο.

Όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να ανοίξει ακόμη ένα πολεμικό μέτωπο, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια. Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον αποτελεί “νεκρό γράμμα”.

Η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμεί ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ οι Σέρβοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα ζητούν την Ανεξαρτησία τους και ένωση με την μητέρα Σερβία. 

Ρώσος πρέσβης: Δείτε τι έπαθε η Ουκρανία

“Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί ή όχι στο ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Igor Kalbukhov, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε μια τέτοια πιθανότητα.

«Εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποφασίσει να είναι μέλος οποιασδήποτε συμμαχίας, αυτό είναι εσωτερικό της ζήτημα. Η απάντησή μας είναι διαφορετική υπόθεση.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει πώς αντιδρούμε.

Εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, θα απαντήσουμε», είπε ο Kalbukhov στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα FTV.

Σύμφωνα με τον Kalbukhov, η Δύση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «δήθεν ετοιμάζει σχέδιο».

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Θα απαντήσουμε έχοντας αναλύσει τη στρατηγική και γεωπολιτική κατάσταση», είπε ο πρέσβης.

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι αποτελεί πιθανότητα για τη Β-Ε, δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης συναίνεσης για το θέμα στη χώρα” πρόσθεσε.

Βίντεο: Η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην δημοσιογράφο της Βοσνίας

ΗΠΑ: «Επικίνδυνη» η δήλωση του Ρώσου πρέσβη

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εκτίμησε ως “επικίνδυνη” την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Πρεσβευτή στη Β-Ε Ιγκόρ Καλαμπούχοφ σχετικά με την πιθανή ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή» για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε σε απάντηση της ότι τέτοιες αποφάσεις είναι αποκλειστικά θέμα μιας κυρίαρχης χώρας.

«Οι τελευταίες απειλές του Ρώσου Πρέσβη προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες.

Κανένα τρίτο μέρος δεν έχει λόγο στις ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και κυρίαρχων χωρών», ανέφερε η πρεσβεία.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη “καθώς λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη θέση της στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση”.

Τη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη καταδίκασε επίσης έντονα το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος είπε ότι “η απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μόνο απόφαση του θεσμού της Βοσνίας και όχι αιτία επίθεσης στη χώρα”.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.