ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο μέτωπο έντασης με τη Ρωσία: Σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στρέφεται η Τσεχία – «Βρυχάται» η Μόσχα

1 min read

Η Πράγα απέλασε το Σάββατο 18 Ρώσους διπλωμάτες με την υποψία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή δύο ατόμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών και εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ανακριτές θεωρούν πως η έκρηξη στην αποθήκη είχε στόχο ένα φορτίο με όπλα που επρόκειτο να μεταφερθεί από την αποθήκη.

Το εβδομαδιαίο ερευνητικό έντυπο της Τσεχίας Respekt έγραψε χθες ότι το φορτίο με τα όπλα προοριζόταν για έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων, ο οποίος θεωρείται ότι προμήθευε την Ουκρανία σε μία περίοδο κατά την οποία οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές μάχονταν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

Η Respekt και το κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας κατονόμασαν τον Βούλγαρο έμπορο όπλων που, όπως υποστήριξαν, Ρώσοι πράκτορες επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να σκοτώσουν. Από την πλευρά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Seznamzpravy.cz έγραψε ότι το φορτίο των όπλων πιθανόν να προοριζόταν για τους Σύρους αντάρτες.

Σκληρά αντίποινα προαναγγέλλει η Ρωσία

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εχθρική κίνηση» όσον αφορά τις απελάσεις, απέκρουσε ως ανυπόστατες τις κατηγορίες περί ανάμειξης στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, και διαμήνυσε ότι θα ληφθούν σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Τσεχίας

«Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα που θα υποχρεώσουν αυτούς που προέβησαν σε αυτή την πρόκληση να αντιληφθούν πλήρως την ευθύνη της καταστροφής των θεμελίων των τυπικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Χαρακτηρίζει τις αιτιάσεις της Τσεχίας παράλογες, καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της, και δεσμεύεται για «σκληρή απάντηση».

  • «Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μία σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγορεί την Πράγα ότι «πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».
  • Επισημαίνεται ότι η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε, παράλληλα, το Σάββατο ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίοι φέρουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών.

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Η Μόσχα παγίως αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Δημοσίευση στα Social Media