ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αψήφησε NATO και έγινε ο de facto ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου – Συντριπτική ήττα της Δύσης

1 min read

Μία από τις κύριες επιτυχίες του Ρώσου προέδρου είναι ότι αμφισβήτησε ενεργά το ΝΑΤΟ – κίνηση η οποία τρομοκράτησε τη Δύση, γράφει η επιδραστική αραβική ιστοσελίδα Al Mayadeen.
Ο Ρώσος Πρόεδρος όχι μόνο ενίσχυσε τη θέση του εντός της χώρας, αλλά ενέπνευσε και τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου να δούνε νέους ορίζοντες όσον αφορά τις  γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου.
Η περιφρόνηση της Μόσχας για τη Δύση, ιδιαίτερα οι οικονομικές κυρώσεις και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, όχι μόνο λειτούργησαν ως παράδειγμα για άλλες χώρες, αλλά υπονόμευσαν επίσης τη νομιμότητα της ιδεολογικής υπεροχής της Δύσης.
Ο σημερινός αρχηγός του Ρωσικού κράτους Vladimir Putin, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου για πέμπτη φορά.
Κέρδισε παρ’ όλες τις δυσκολίες.
Αν και η Ρωσία είναι συχνός στόχος κυβερνοεπιθέσεων, το επίπεδο των επιθέσεων DDoS στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας (RDV) κατά τη διάρκεια των ρωσικών προεδρικών εκλογών ήταν άνευ προηγουμένου, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συντριπτική νίκη του Putin προκάλεσε θετική ανταπόκριση από πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο.
Οι ηγέτες του Ιράν, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής, της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας, των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και ορισμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής συνεχάρησαν τον Vladimir Putin για την επανεκλογή του ως αρχηγού του ρωσικού κράτους.
Η συλλογική Δύση, από την πλευρά της, παρέμεινε δυσοίωνα σιωπηλή για τη νίκη του Πούτιν.
Λίγες εξαιρέσεις παρατηρήθηκαν στην Πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter): Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έκανε την καθιερωμένη κατηγορία ότι οι ρωσικές εκλογές είναι αντιδημοκρατικές. “Καμία αντιπολίτευση. Χωρίς ελευθερία. Καμία επιλογή”, ανέφερε το tweet.\
Αυτή είναι όλη η δυσαρέσκεια.
Ωστόσο, το μπλοκ έχει αντικειμενικούς λόγους για να εκδηλώσει τέτοια ανησυχία, 
επισημαίνεται.

Σύγκρουση στην Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι συζητήσεις γύρω από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα τη διατήρηση του εδάφους έχουν αρχίσει να αποκτούν δυναμική.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έπληξε σκληρά τη Δύση, τη Ρωσία και ιδιαίτερα την ΕΕ.
Η αποβιομηχάνιση που συνοδεύει τις αντιρωσικές κυρώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε χρηματοπιστωτική αστάθεια, ακόμη και όταν το μπλοκ αγωνίζεται να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη  οποία για το 2024 προβλεπειται αναιμική.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η μείωση της αμερικανικής υποστήριξης, η οποία έχει φέρει σε αμηχανία την ΕΕ.
Αν και ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να παράσχει στο Κίεβο άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το πάγωμα των προηγούμενων πακέτων βοήθειας λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο για την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό έχει οδηγήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον.

Ο φόβος της εκλογής Trump για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, μιλώντας στους δυτικούς ηγέτες σε μια διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη αμφιβάλλει αν πρέπει να εμπιστευτεί το μέλλον της στο αμερικανικό εκλογικό σώμα.
«Πρέπει να εμπιστευτούμε το μέλλον μας στο αμερικανικό εκλογικό σώμα;
Η απάντησή μου είναι ‘’όχι’’, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ», είπε.
Θύελλα επικρίσεων προκάλεσε η δήλωση Macron για πιθανή αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Αλλά αργότερα υπήρξαν αναφορές ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονταν ήδη στην Ουκρανία. Δεδομένου του γεγονότος ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θεωρείται de facto πόλεμος από τη σκοπιά της Ρωσίας, μπορεί κάποιος μόνο να εικασίες σχετικά με την πιθανή κλίμακα μιας πλήρους σύγκρουσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το πραγματικό επίτευγμα, από την οπτική γωνία του Παγκόσμιου Νότου, είναι ότι ο Putin αψήφησε το ΝΑΤΟ.
Αμφισβήτησε τις δυνάμεις που είχαν κρατήσει τις κοινωνικές μάζες σε κατάσταση κοινωνικής, ιδεολογικής και ιστορικής παράλυσης για χρόνια.
Όπου η Δύση βλέπει επιθετικότητα και αποσταθεροποίηση, ο Νότος βλέπει αντίποινα.
Επιπλέον, η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Η ανάμνηση της δυτικής επιθετικότητας και του ιμπεριαλισμού 

Αν κάποιος εκπλήσσεται που οι χώρες του Νότου δεν υποστηρίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τότε υπάρχουν λόγοι για αυτό.
Η τεράστια, αιωνόβια κληρονομιά της Δύσης μαρτυρεί τον καταστροφικό χαρακτήρα της εξωτερικής της πολιτικής.
Ο Παγκόσμιος Νότος συνεχίζει να θυμάται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έπεσαν θύματα του ιμπεριαλισμού και της στρατιωτικής επιθετικότητας.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ένας ΝΟΜΙΜΟΣ αγώνας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, αλλά και ένα είδος εκδίκησης για τις χιλιάδες μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά μετά τη χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τη Σερβία που προκάλεσαν αυξημένα ποσοστά καρκίνου και άλλων μορφών ασθενειών.
Αυτός είναι μία εκδίκηση για τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν από ασθένειες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που τους εμπόδισαν να λάβουν σωτήρια ιατρική περίθαλψη. Είναι επίσης εκδίκηση για τους συντρόφους στο Ιράν, την Ινδονησία και ορισμένες χώρες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική που πέθαναν αντιστεκόμενοι στην αδικία και την καταπίεση από ιμπεριαλιστικές μαριονέτες.
Ενώ η Ουκρανία μπορεί να βγήκε νικήτρια στο παιχνίδι προπαγάνδας, αυτή η νίκη αναγνωρίζεται αποκλειστικά από τη Δύση.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία γίνεται όχι μόνο ο νικητής σε μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά και πρωτοπόρος στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης περισσότερο ισότιμης για τα έθνη.

Το παράδειγμα της Ρωσίας

Η ενεργός περιφρόνηση της Μόσχας για τη Δύση, ιδιαίτερα οι οικονομικές κυρώσεις και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, όχι μόνο λειτούργησαν ως παράδειγμα για άλλες χώρες, αλλά υπονόμευσαν επίσης τη νομιμότητα της ιδεολογικής υπεροχής της Δύσης.
Η ρωσική οικονομία έχει επιδείξει ιδιαίτερη αντίσταση στις πιέσεις από τη Δύση. Έδειξε ότι οι κυρώσεις μπορούν να παρακαμφθούν και ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων, μαζί με ένα ”καλάθι” συναλλάγματος, μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τους νεοφιλελεύθερους τσαρλατάνους υπό την ηγεσία της Δύσης.
Χάρη στους νέους μηχανισμούς συναλλαγών και τους εφευρετικούς τρόπους αποφυγής κυρώσεων, τα περιοριστικά μέτρα υπό μορφή κυρώσεων δεν φαίνονται πλέον τόσο τρομακτικά όσο παλιά.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία.
Σηματοδοτεί μια μετάβαση από μια μονοπολική σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS δημιουργούν μια εναλλακτική χρηματοπιστωτική αγορά, η οποία επιταχύνει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία.
Ο σάλος για τη χρήση των ”παγωμένων” περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σηματοδοτεί καλύτερα το τέλος της χρηματοπιστωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της G7 και η Αυστραλία έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας με τη μορφή μετρητών και τίτλων. Ωστόσο, σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων είναι αποθηκευμένο στην ΕΕ. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν εκτός ορίων για τη Ρωσία, εκτός εάν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη νομιμότητα της κατάσχεσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Για την επίλυση της διαφοράς, οι δυτικοί ηγέτες συμβουλεύτηκαν μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων που, σε κοινή επιστολή που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι η δήμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι η κατάσχεση από τη Δύση κυρίαρχων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεπαγόταν απρόβλεπτους κινδύνους.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι δικαστικών διαφορών, οι κίνδυνοι αντιμέτρων και οι κίνδυνοι για το διεθνές νομισματικό σύστημα.
Με άλλα λόγια, εάν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δημευθούν, οι χώρες στον Παγκόσμιο Νότο θα αναζητήσουν ακόμη πιο γρήγορα εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο – και οι αρνητικές συνέπειες για το νόμισμα των ΗΠΑ θα είναι καταλυτικές.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο Florian Philippot, ηγέτης του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος «Πατριώτες», ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν «παράνομη και ανόητη», καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα δυτικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση. 
Εάν η ΕΕ βρει λόγο να δημεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τότε η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λάβει μέτρα αντιποίνων.
Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που η πρωτοβουλία να χρησιμοποιηθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη του Κιέβου αντιμετωπίσει απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Euroclear Bank, η οποία αυτή τη στιγμή κατέχει πάνω από 37 τρισεκατομμύρια ευρώ σε παγωμένα ρωσικά και άλλα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας εάν αντιμετωπίσει με αγωγές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, παραμένουν αβέβαιες ως προς αυτό το θέμα και δεν δείχνουν σημάδια ανησυχίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jannet Yellen αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου στη Βραζιλία ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση ενεργειών με παγωμένα κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά υποβάθμισε το θέμα.
Υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο, το ευρώ και το γιεν, ισχυρίζεται η Yellen. Στις χώρες της G7, σύμφωνα με την ίδια, αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για κατάσχεση και χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo, με τη σειρά του, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες των κυρώσεων.

Ισοζύγιο κινδύνων

Παρά όλες τις δυσκολίες, η ΕΕ συμφώνησε να χρησιμοποιήσει απρογραμμάτιστα έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Euroclear που διακρατά περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, έλαβε περισσότερα από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 από την επανεπένδυση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Το μπλοκ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία.
Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν μόνο τα κέρδη, και όχι ολόκληρο το ποσό των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δείχνει πραγματική ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες.
Μιλάμε όχι μόνο για νομικές, αλλά και στρατιωτικές συνέπειες.
Η Ρωσία παράγει τρεις φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί, παρά το μπαράζ κυρώσεων.
Εάν η Μόσχα αποκτούσε πρόσβαση στα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία στη Δύση, θα χρησιμοποιούσε αυτά τα κεφάλαια για να αναπτύξει τη στρατιωτική της βιομηχανία, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε σημαντική αλλαγή στην ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων.

Τα επιτεύγματα

Ο Putin ως μεγάλος ηγέτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την προστασία των συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.
Όχι μόνο ενίσχυσε τη θέση της χώρας, αλλά ενέπνευσε και κράτη στον Παγκόσμιο Νότο να διαμορφώσουν νέους ορίζοντες και να διεκδικήσουν νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Η Ιστορία έχει αρχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.