ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέες βολές Ερντογάν μετά την επικοινωνία με Μέρκελ – Διάλογο υπό όρους ζητά η Αθήνα

1 min read

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, που μετρούν μόνο λίγες ημέρες, προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί στη χθεσινή του συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διαμήνυε πως η χώρα του ετοιμάζεται να γράψει μια «καινούρια σελίδα» στις σχέσεις με την Ευρώπη, ωστόσο, η «φιλική» διάθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να διήρκησε πολύ. 

Ο Ερντογάν σε ομιλία του με την ευκαιρία των εγκαινίων τμήματος της εθνικής οδού στο βόριο Μαρμαρά, έστειλε ξανά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τα δικά του μηνύματα.

«Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Καθώς γινόμαστε πιο δυνατοί, είναι πιο εύκολο για μας να ξεπεράσουμε τα επόμενα εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τις συνήθειες χρόνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη χώρα μας, Ευτυχώς, δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λέω σε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τη χώρα μας να γονατίσει με απειλές, επιβολή, υποκρισία και τεχνάσματα. Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε νίκη σε αυτό τον αγώνα».

Σταθερή η θέση της Αθήνας

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς στο ζήτημα της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Δένδιας ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε λόγο για συγκεκριμένες κυρώσεις σε τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο, το οποίο καλύπτει και την επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας αλλά και η προοπτική επέκτασης του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων ενώ κάλεσε για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αναφορικά με τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για την επανέναρξή τους είναι η Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ως διαρκή επιλογή, όχι ως σημαία ευκαιρίας.

Ακόμη, τόνισε ότι το ζήτημα του εμπάργκο όπλων έχει τεθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο.

«Νέα σελίδα» στις σχέσεις με την ΕΕ ζητά η Τουρκία

Την επιθυμία του να ανοίξει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, να εξέφρασε ο Ταγιπ Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε ότι η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ, ευχαριστώντας τη Μέρκελ για τις εποικοδομητική συνεισφορά και τις προσπάθειές της όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» αναφέρει η τουρκική προεδρία. 

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι υπάρχει ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» για την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, αλλά ορισμένες χώρες «προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κρίση» που θα βλάψει «αυτή τη θετική ατζέντα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.