ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέες προκλήσεις Οκτάι: Επέκταση της βάσης μη επανδρωμένων στα Κατεχόμενα

1 min read

Αδιαφορώντας για τα μηνύματα της Ευρώπης, που ήλθαν και μέσω και της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Άγκυρα επιμένει στην πορεία των προκλήσεων τόσο εις βάρος της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι μιλώντας στην τουρκική φιλοκυβερνητική Sabah αποκάλυψε ότι η Τουρκία σχεδιάζει την επέκταση της βάσης μη επανδρωμένων στα Κατεχόμενα.

Για την κίνηση αυτή, ο Οκτάι επικαλέστηκε την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη απέναντι στις ΗΠΑ που χαλούν τις ισορροπίες στην Κύπρο» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και τόνισε ότι «θα γίνουν επιπλέον βήματα για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο».

Όπως επισήμανε, η Τουρκία ως εγγυήτρια χωρά θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποκάλυψε ότι θα επεκτείνει «την βάση μη επανδρωμένων στα κατεχόμενα. Αυτό θα δώσει μια εναέρια στρατηγική στήριξη στις σχεδόν 40 χιλιάδες τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί».

  • Την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική απόφαση ακολουθεί την ικανοποίηση αιτημάτων της Ουάσιγκτον προς τη Λευκωσία, που αφορούσαν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και στην απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Η απόφαση έγινε δεκτή με οργή από την Άγκυρα, που κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα ενισχύσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Ερντογάν: Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους και επτά εποχές

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις την Τετάρτη λέγοντας πως η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά «τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος:

  • «Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.

Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως ‘τρεις ήπειροι, επτά εποχές‘. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται τη στιγμή που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) οι τροπολογίες Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως μεταξύ των όρων που έθετε τροπολογία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήταν πως η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.