ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε δοκιμασία το ΝΑΤΟ από την «ίντριγκα» Ελλάδας – Τουρκίας – Οι ΗΠΑ «ξύπνησαν», αλλά χρειάζονται τον Erdogan

1 min read

Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα γεωστρατηγικών θεμάτων 1945 ο αναλυτής Clifford Smith. 
Από την άλλη, προσφέρουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόσει την πολιτική της, εξασφαλίζοντας πως οι Σύμμαχοι θα αγνοήσουν τα συνεχή διολισθήματά της απλώς και μόνον για να κατοχυρώσουν τη βοήθειά της.
Η ισορροπία δυνάμεων και οι διπλωματικές αντιπαραθέσεις «δοκιμάζονται» από την πρόσφατη προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα οπλικά συστήματα, π.χ. τα αεροπλάνα F-16.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Menendez έχει θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο εισάγοντας τροποποίηση που σχετίζεται με την ικανότητα της Τουρκίας να αγοράζει F-16.
Οι αναλυτές εδώ και καιρό έχουν επισημάνει την «πανισλαμιστική, νεο-οθωμανική» ιδεολογία του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
Ως εκ τούτου, οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ήδη έχουν διαβρωθεί.
Η απαρχή της επιδείνωσης των σχέσεων έγινε μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.
Η Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) λόγω της συμφωνίας της με τη Ρωσία και εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα των F-35.
Όμως, η Άγκυρα, αντί να αντιστρέψει την πορεία της, απλώς ζήτησε να αγοράσει προηγμένα F-16 για να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της.
Συνεπώς, η υπόθεση πως η ενεργοποίηση του νόμου CAATSA θα επανέφερε την Τουρκία στην κανονικότητα αποδείχθηκε λανθασμένη.
Η Ουάσιγκτον ξύπνησε απότομα…
Η αντίδραση του Κογκρέσου ήταν άμεση, με διακομματικές επιστολές που στάθηκαν απέναντι στο τουρκικό αίτημα για τα F-16.
Εξίσου κακό ήταν για την Άγκυρα το εξής: η κυβέρνηση Biden ήταν χλιαρή και δεν ανέλαβε δεσμεύσεις.
Eπίσης, ο νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Jeff Flake, υποσχέθηκε κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA, σε περίπτωση που η Άγκυρα αγοράσει περισσότερα ρωσικά όπλα.

Μεταστροφή…

Όμως, όπως προειπώθηκε, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στην Τουρκία πνοή ζωής και την αναβάθμισε γεωστρατηγικά…
Ο γερουσιαστής Risch έχει αμβλύνει τη στάση του, λέγοντας: «Οι Τούρκοι έχουν αξιόπιστο επιχείρημα αναφέροντας γιατί πρέπει να πάρουν τα F-16.
Είμαι θετικά διατεθειμένος προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο γερουσιαστής Marco Rubio, συνήθως επικριτής της Τουρκίας, είπε «Υποστηρίζω την πώληση.
Παρότι έχουμε διαφορές με την τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη συμμαχία».
Αυτή η δυναμική επιταχύνθηκε όταν η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu είπε αμέσως ότι «οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν πρέπει να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», αναφερόμενος στην υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην καταπιεσμένη κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.
Γρήγορα, οι χώρες του ΝΑΤΟ εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Αφού o Εrdogan συμφώνησε με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Σύμφωνο, ο Biden ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην πώληση των F-16.
Ωστόσο, τόνισε ότι «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό».
Κατά την πρόσφατη ψήφιση του NDAA από τη Βουλή, οι εκπρόσωποι Chris Pappas (D-NH) και Frank Pallone (D-NJ) πρότειναν τροπολογία που απαγορεύει την πώληση F-16, εκτός εάν πιστοποιηθεί από την κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Kατέδειξαν δε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις.

Φυσικά, κανείς δεν θα πίστευε ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα εκτελούσε επιθετικές αποστολές πάνω από τον εναέριο χώρο κάποιου άλλου.
Όμως, μόλις τον περασμένο μήνα, η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο 110 φορές σε μια μέρα, ένα θέμα που έχει γίνει «καθημερινή πηγή έντασης», σύμφωνα με ελληνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Πρόκειται εν μέρει για τον αγώνα δεκαετιών για το νησί της Κύπρου, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως ένας αγωγός πετρελαίου μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, μεταξύ άλλων.
Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η Τουρκία έχει ακόμη και έτοιμα σχέδια για εισβολή.
Αυτά δεν είναι επιπολαιότητες.
Έτσι, όταν η τροπολογία πέρασε με άνετη δικομματική πλειοψηφία 244 έναντι 179, η Τουρκία βρέθηκε σε δύσκολη θέση.
Ο Cavusoglu χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τέτοιους περιορισμούς – ένα συναίσθημα που αντηχεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος, ωστόσο, επέμεινε ότι η τροποποίηση της Βουλής θα μπορούσε να ξεπεραστεί λόγω «εργασιών που πρέπει να γίνουν τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στη Γερουσία».
Ο Erdogan απείλησε να αγοράσει τζετ από τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Menendez έθεσε προς ψήφιση παρόμοια τροπολογία στη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ένας συνασπισμός από διάφορες εθνοτικές ομάδες και στοχαστές έχουν σηματοδοτήσει την υποστήριξή τους.
Αυτή η τροπολογία θα θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο.

Η Τουρκία αρνείται να αγοράσει F-16 αν δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας;

Η θέση της κυβέρνησης Biden είναι διαφοροποιημένη.
Δεδομένης της επιμονής του Αμερικανού προέδρου για την έγκριση του Κογκρέσου, είναι δίκαιο να αναρωτηθεί κανείς εάν η δήλωσή του είναι ένας τρόπος να στερηθεί η Τουρκία τα αεροσκάφη ενώ εξακολουθεί να κερδίζει τη συνεργασία της χώρας στην Ουκρανία.
Η λογική είναι ξεκάθαρη: οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κατευνάσουν την Τουρκία εάν αυτό σημαίνει ενότητα του ΝΑΤΟ.
Αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι η πώληση θα προσφέρει αυτού του είδους την ενότητα εάν σηματοδοτήσει ανοιχτά ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αμερικανικά τζετ για να ανταγωνιστεί την Ελλάδα.
Η Τουρκία ελπίζει ότι η Γερουσία θα παραβλέψει αυτή την αντίφαση.
Δεν πρέπει.
Ο Erdogan, στην ιδιωτική του ζωή, περιφρονεί το ΝΑΤΟ και απλώς το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να αποκτήσει μοχλό πίεσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να πλησιάσει τη Ρωσία, το Ιράν και να υποδεχθεί τα πιο ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα.
Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της.
Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απορρίψουν τις τουρκικές απαιτήσεις και να μην της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την αμερικανική τεχνολογία για να ανταγωνιστεί ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.