ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Ιουνίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα «ευκαιρία για επανένταξη στις 120 δόσεις! Οι όροι και οι προϋποθέσεις

1 min read

Λιγότερο από έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία, προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτήν.

Με διάταξη, η οποία προβλέπεται στον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση -ο οποίος δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)-, δίδεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης επανενεργοποίησης των 120 δόσεων για όσους την έχασαν, μη καταβάλλοντας 2 δόσεις της ρύθμισης ή τις τρέχουσες εισφορές.

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως τις 31/03. Οι όροι της νέας ρύθμισης είναι αυστηροί, καθώς για να επανενταχθεί κάποιος θα πρέπει να καταβάλει όλες τις δόσεις που δεν πλήρωσε, από την ημερομηνία που βγήκε από την αρχική ρύθμιση, καθώς και τυχόν νέες τρέχουσες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ διάστημα. Δηλαδή, αν έχασε τη ρύθμιση των 120 δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2019, θα πρέπει να πληρώσει τις εισφορές των μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, αν έχει απλήρωτες εισφορές για τους τρέχοντες μήνες, θα πρέπει να τις καταβάλει.

Η ρύθμιση αφορά τους χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη που είχαν μέχρι 31/12/2018, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν βρεθεί εκτός ρύθμισης πάνω από 22.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, και μάλιστα σε λίγους μήνες, καθώς η ρύθμιση των 120 δόσεων ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τα τέλη Μαΐου του 2029.

H πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

Υπενθυμίζεται πως από τις 28/02 έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

Να επιλέξουν μία από τις έξι νέες ασφαλιστικές κλίμακες.

Να μην επιλέξουν και να ενταχθούν αυτόματα στην κατώτατη.

Να επιλέξουν ειδική κατηγορία χαμηλότερης εισφοράς για την πρώτη πενταετία επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.

Να ενταχθούν σε μια από τις τρεις κατηγορίες επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Να ασφαλιστούν για επικούρηση, εφόσον σήμερα δεν υπάγονται, με την προϋπόθεση της παραμονής στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η προθεσμία την οποία έχουν οι επαγγελματίες, όπως και όλοι οι μη μισθωτοί, για τη σχετική επιλογή λήγει στις 12/03. Έπειτα θα έχουν άλλες 8 μέρες για να καταβάλουν τις πρώτες μηνιαίες εισφορές, αυτές του Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «για πρώτη φορά, οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης».

Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία.

Δημοσίευση στα Social Media