ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ναυαγεί η συμφωνία για τις Γαλλικές φρεγάτες Belharra κατόπιν παρεμβάσεως ΗΠΑ – Ισραήλ

1 min read

Αμυντικό και ΟΧΙ επιθετικό χαρακτήρα θέλουν να έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα “La Tribune” στην διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αγοράσει τις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα έγκυρες πηγές ΗΠΑ και Ισραήλ είναι αποφασισμένες να ξαναπάρουν τον έλεγχο στις ελληνικές αμυντικές συμβάσεις.

Η Eλλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη εδώ και ένα μήνα υπογράψει συμφωνία παραγωγής κορβετών της κατηγορίας Θεμιστοκλής με βάση ισραηλινό μοντέλο στα ναυπηγεία του Νεωρίου, που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Onex.

Η Ισραηλινή σχεδίαση της κλάσης «Θεμιστοκλής», ενός “ελαφρού” σκάφους 800 τόνων δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις γιατί πρόκειται για πλοίο πολύ μεγάλο για πυραυλάκατο και πολύ μικρό για κορβέτα από πλευράς οπλικού φορτίου και δυνάμεως πυρός. Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του … Λιμενικού(!) και όχι κορβέτα ή πυραυλάκατος του ΠΝ.

Η επιλογή αυτή έχει σαφώς έναντι των Γαλλικών φρεγατών χαρακτήρα αμυντικό, αφού οι φρεγάτες είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά ισχυρότερες στους τομείς της αεροπορικής άμυνας καθώς και του πολέμου κατά υποβρυχίων, όπου σημειώνεται ότι αναμένεται μεγάλη αναβάθμιση της τουρκικής ισχύος και επίσης εις ότι αφορά την προβολής ισχύος πυρός επί εχθρικού εδάφους. Πέραν αυτού η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Ελλάδα την προμήθεια ελαφρών φρεγατών, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν σε καμία περίπτωση ούτε την δύναμη πυρός, ούτε τον επιθετικό χαρακτήρα των Γαλλικών Belharra.

Υ.Γ. Η νέα έκδοση των φρεγατών Belharra, που επρόκειτο να προμηθευτεί το ΠΝ ήταν εκτοπίσματος 5500 τόνων αντί των 4250 της παλαιάς ΕΚΔΌΣΕΩΣ και είχε επίσης τις εξής διαφορές:

Θέσεις για 48 κελιά αντί των 32 της αρχικής σχεδίασης, Πυροβόλο των 127 χιλιοστών αντί 76 χιλιοστών, Σύστημα Shorad για εγγύς άμυνα του πλοίου. Ακόμη θα διέθετε τους κορυφαίους πυραύλους Aster 30 Block 1NT καθώς και CAMM ER, οι οποίοι θα τοποθετηθούν τέσσερις ανά κελί. Επιπλέον, προσφέρεται και η επιλογή των Mica της τελευταίας γενιάς. 

ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ!

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.