ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φρεγάτα «Ύδρα»: Καρέ-καρέ η πρώτη εμπλοκή της στην Ερυθρά Θάλασσα [βίντεο]

1 min read

Την πρώτη εμπλοκή με τη χρήση πραγματικών πυρών είχε σήμερα στον κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού μας Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση Ασπίδες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ελληνική φρεγάτα έστρεψε τα πυροβόλα της κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), προκειμένου να προστατεύσει εμπορικό πλοίο που κατευθυνόταν προς την Αραβική Θάλασσα.

Στην πρωϊνή της βάρδια, τα ξημερώματα, η φρεγάτα Ύδρα εντόπισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αεροσκάφη επιτήρησης, αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούθι για αναγνώριση ώστε να δώσουν θέσεις πλοίων στην περιοχή και με την απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής που έχει γίνει, δηλαδή άμεσα δεν εμπλέκεται το στρατηγείο της Λάρισας, από τη στιγμή που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος ή έμεσος κίνδυνος, ο κυβερνήτης του πλοίου έχει δικαίωμα να ανοίξει πυρ και όπως έγινε, με πυροβόλο που είναι στην πλώρη του πλοίου των 127 χιλιοστών, άνοιξε πυρ και έτσι απομακρύνθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι αν το ρίσκο λογικό ή εκφεύγει λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας», είπε στο OPEN ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» βρίσκεται σε νέα αποστολή συνοδείας άλλου εμπορικού πλοίου στη ζώνη κινδύνου στην Ερυθρά Θάλασσα. Μάλιστα εν πλω βρίσκονται και τα τέσσερα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ενώ το ελληνικό πλοίο θα βρεθεί για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου.

Φρεγάτα «Ύδρα» – Ο ρόλος της

Η φρεγάτα Ύδρα μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ.

Η φρεγάτα Ύδρα δεν είναι μόνη της. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η φρεγάτα Hessen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν και άλλα πλοία στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και σε υπηρεσία η συγκεκριμένη φρεγάτα από τη Δευτέρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η περίοδος προσαρμογής στην ευρύτερη περιοχή.

Φρεγάτα «Ύδρα»: Πότε θα λάβει διαταγή να επιστρέψει στην Ελλάδα η

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φρεγάτα «Ύδρα» αναμένεται να παραμείνει στην επικίνδυνη ζώνη που δρουν οι αντάρτες Χούθι για περίπου 90 ημέρες. Μετά θα λάβει διαταγή από το Αρχηγείο Στόλου προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα καθώς θα αντικατασταθεί από την φρεγάτα «Ψαρά», που διαθέτει ανάλογο οπλισμό και δυνατότητες.

Νίκος Δένδιας για φρεγάτα «Ύδρα»: Είμαστε υπερήφανοι ως χώρα

Στην πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας ΥΔΡΑ που επιχειρεί στον κόλπο του Άντεν και την Ερυρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, έκανε αναφορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στη διάρκεια της επίσκεψης του στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας ΥΔΡΑ. Νιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της ΥΔΡΑ και όπως ξέρετε η ΥΔΡΑ σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε σχετικά.

Μαρινάκης για φρεγάτα «Ύδρα»: Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει και όπως ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής

Δήλωση για την επιχείρηση της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά θάλασσα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,  επισημαίνοντας ότι «η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία».

Συγκεκριμένα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.