ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με «αντάρτικο» στο κλείσιμο των ναών τις γιορτές απειλούν πολλοί ιεράρχες

1 min read

Εντονες ζυμώσεις διενεργούνται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Εκκλησία και το Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί μια μέση οδός όσον αφορά στη λειτουργία των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνον ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα των Φώτων με τη παρουσία μόλις εννέα ατόμων (σ.σ. και είκοσι πέντε στους μητροπολιτικούς ναούς), στους κόλπους της Ιεραρχίας επικρατεί μεγάλη ενόχληση και μάλιστα πολλοί ιεράρχες απειλούν με «αντάρτικο» αφού κάνουν λόγο για ένα μέτρο που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Στις ζυμώσεις που γίνονται είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να επιτραπεί η ατομική προσευχή και η ατομική λατρεία τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου. Παράλληλα, να πραγματοποιηθούν περισσότερες λειτουργίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα των Φώτων καθώς και να τελεστεί μια ακόμη λειτουργία την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών, από εννέα που αποφάσισε η κυβέρνηση σε 25 με 30, διαφορετικά ο αριθμός των ατόμων να υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν κάθε εκκλησίας. Οσον αφορά στη ρίψη του Σταυρού, να γίνει χωρίς λιτανείες και εντός του ναού με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο αγιασμός να μοιραστεί σε μπουκαλάκια και το αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί.

Το τι θα τελικά θα συμβεί θα γνωστοποιηθεί στην αυριανή διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Μια συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη μια που οι περισσότεροι ιεράρχες φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς, όπως λένε, δεν μπορούν να το κατανοήσουν αφού από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα, τασσόμενη στο πλευρό της Πολιτείας στον αγώνα που δίνει κατά της πανδημίας. Μάλιστα, ορισμένοι σκληραίνουν τη στάση τους διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ή δεν θα ανοίξουν καθόλου τις εκκλησίες ή δεν θα εφαρμόσουν καν το μέτρο με τους εννέα πιστούς.

«Εχουν γνώσιν οι φύλακες», τόνισε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος στέλνοντας μήνυμα πως η Εκκλησία γνωρίζει τι θα πράξει και πώς θα αντιδράσει.

«Κατανοούμε το μέγεθος της επιδημίας. Ζούμε στον κόσμο, έχουμε αρρώστους γνωστούς και συγγενείς. Ολα τα γνωρίζουμε. Εκτός όμως από το ζήτημα της διάσωσης της υγείας, υπάρχει και το ατομικό δικαίωμα στη λατρεία» ανέφερε από άμβωνος ο ιεράρχης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιλέξουμε 9 άτομα και δεν θα επιλέξουμε.

Μελλοθάνατους δεν θα βάλουμε στην εκκλησία».
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος σημείωσε στο κήρυγμά του: «Φράζεται η είσοδος του ναού διά των νόμων που στερούν την συνταγματική ελευθερία των ανθρώπων να λατρεύουν τον Θεό. Και έρχεται η υποκρισία της Πολιτείας να επιμείνει, ορίζοντας 9 ανθρώπους ότι έχουν το δικαίωμα να εκκλησιαστούν τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια! Οι υπόλοιποι τι;».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος χαρακτήρισε το μέτρο «αδιανόητο, ανεφάρμοστο, ουτοπικό και άδικο» προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται. Η Εκκλησία που από την αρχή με ευλάβεια τήρησε όλα τα μέτρα αντί να γίνει αντικείμενο σεβασμού και εμπιστοσύνης, γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού και τιμωρίας».
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.