Λίβανος: Σπίτια σύρων προσφύγων γκρεμίζει ο στρατός

Newskamatero

Η δικαιολογία από το Λίβανο είναι πως έληξε η διορία που είχαν δώσει εκεί οι τοπικές αρχές στους πρόσφυγες για να αποχωρήσουν μόνοι τους, σύμφωνα με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι αρχές στο Λίβανο, φοβούμενες ότι οι πρόσφυγες θα έμεναν μόνιμα στην περιοχή, τους είχαν διατάξει να κατεδαφίσουν τα θεωρούμενα «παράνομα» κτίσματα. Τους επέτρεπαν να χρησιμοποιούν μόνο ξύλο και λινάτσες για να φτιάξουν προσωρινά καταλύματα για τη στέγασή τους. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατεδάφιση των κτισμάτων στην περιοχή του Αρσάλ ήταν η 9η Ιουνίου, αλλά δόθηκε αναβολή για την 1η Ιουλίου.

Σήμερα τα ξημερώματα «μονάδες του στρατού διείσδυσαν σε πολλούς καταυλισμούς στο Αρσάλ και κατεδάφισαν τουλάχιστον 20 σπίτια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους επτά μκο, μεταξύ των οποίων η Oxfam, η Save the Children και η NRC (Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες). «Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι αύριο θα γίνουν και άλλες κατεδαφίσεις», πρόσθεσαν.

Περίπου 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 7.500 είναι παιδιά, απειλούνται από αυτές τις κατεδαφίσεις που αφορούν 3.000 κτίσματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να γκρεμίσουν μόνοι τους τα σπίτια τους. Μέχρι τις 27 Ιουνίου είχαν κατεδαφιστεί λιγότερα από τα μισά κτίσματα στο Αρσάλ.

«Αν πρόκειται να συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις, προτρέπουμε τις αρχές να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις στους πρόσφυγες, να τους επιτρέψουν να διασώσουν τα προσωπικά τους είδη και να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν κατάλυμα για τις οικογένειές τους», ζήτησαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο δήμαρχος του Αρσάλ, Μπάσελ αλ Χουτζέιρι, δήλωσε ότι οι κατεδαφίσεις αυτές είναι «περιορισμένης έκτασης» και αφορούν μόνο τα κτίρια από μπετόν.

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Καιρός: Έρχονται 40αρια – Πού θα «χτυπήσει» κόκκινο το θερμόμετρο

Έντονο κύμα ζέστης από την Τετάρτη 3 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου προβλέπει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τονίζοντας ότι οι υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν από 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, την Τετάρτη το κύμα ζέστης θα εκδηλωθεί στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, την Πέμπτη στα […]