ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός: Τα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν εν μέσω της πανδημίας

1 min read

Μπορεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να είναι στραμμένο στην ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, όμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι συνεχίζουν να τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων που πρέπει να κλείσουν άμεσα. η μεγαλύτερη προτεραιότητα δίνεται στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Εκεί υπάρχουν τρία κομβικά προγράμματα που με εντολή του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς κι ένα που έχει βαλτώσει για ανεξήγητο λόγο.

Πρώτο έρχεται αυτό της προμήθειας των νέων τορπίλων βαρέως τύπου και των αντιμέτρων για τα υποβρύχια κλάσης “Παπανικολής” και το αναβαθμισμένο “Ωκεανίς”. Η διαγωνιστική διαδικασία φέρνει Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς και Αμερικάνους αντιμέτωπους στην διεκδίκηση ενός συμβολαίου περίπου 135 εκατ. ευρώ με την ιταλική πρόταση να προκρίνεται ως η πιο φθηνή.

Δεύτερο είναι αυτό της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ. Ο κορονοϊός, όπως έχουμε ξαναγράψει, απειλεί να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα και να πάει όλη την διαγωνιστική διαδικασία πολύ πίσω από τον Αύγουστο που σχεδιαζόταν να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021. Ήδη, είχε βρεθεί ο τρόπος επιτάχυνσης των διαδικασιών μέσω ενός μοντέλου που νομικά έχει προσδιοριστεί με τον όρο του “ανταγωνιστικού διαλόγου” ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες σύντομα. Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ επείγει, πρέπει να γίνει… χθες! Ακόμη κι αν όλα πάνε με διαδικασίες εξπρές, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία εάν η πρώτη αναβαθμισμένη φρεγάτα πέσει στο νερό το 2022!

Τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι το πρόγραμμα των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Seahawk MH-60R, με το παρατσούκλι “Romeo”. Όπως έχουμε αποκαλύψει στο enikos.gr, ο χρόνος πιέζει και μάλιστα πολύ. Πρέπει ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες αφού υπάρχει dead-line από τους Αμερικανούς για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων (σ.σ. θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη μαζί με Δανία που θα επιχειρεί τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου) μέχρι τις 30 Απριλίου. Η διορία έχει να κάνει με την γραμμή παραγωγής και την παραγγελία της Ινδίας, όπως έχουμε ξαναγράψει. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να τρέξει τις διαδικασίες, εκτός τους ότι θα τα πάρει στην χαμηλότερη τιμή διεθνώς, σε ένα χρόνο θα παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο, με το οποίο θα εκτοξεύσει κατακόρυφα τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Για τα δύο από τα παραπάνω προγράμματα πρέπει άμεσα να περάσει από Βουλή και ΚΥΣΕΑ ενώ οι τορπίλες πρέπει να περάσουν μόνο από ΚΥΣΕΑ αφού έχουν περάσει από Βουλή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο φάκελος διαβιβάζεται στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να μπει στην φάση της υλοποίησης.

Το τέταρτο πρόγραμμα αποτελεί ίσως μυστήριο. Στην ΓΔΑΕΕ θα έπρεπε να είχε πάει ήδη ο φάκελος της αναβάθμισης των ελικοπτέρων Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. Υπενθυμίζεται ότι αυτό έχει ψηφιστεί από την Βουλή από τις 19 του περασμένου Δεκέμβρη, όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο το πρόγραμμα έχει μπλοκαριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr

Δημοσίευση στα Social Media