ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει για τη μεταφορά των σιτηρών

1 min read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για την απόκτηση σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της Ουκρανίας εν μέσω της ρωσικής εισβολής έξω από τη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ εργάζονται με συμμάχους και εταίρους για να βγάλουν σιτηρά από την Ουκρανία, με τις εξαγωγές να εμποδίζονται από την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Η Τουρκία συζητά με τη Ρωσία για αυτό.
Σίγουρα χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προσπάθεια να μεσολαβήσει κάποιου είδους συμφωνία για να επιτραπεί η αποστολή σιτηρών», είπε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι υπήρξε αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης σε μεγάλο βαθμό λιπάσματα και Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο.
Ωστόσο, οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν κολλήσει, τροφοδοτώντας τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων.
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, καθώς και στη γειτονική Τουρκία, να συμφωνήσουν σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Άγκυρα, η οποία έχει υποστηρίξει το σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, έχει συνομιλίες με τη Μόσχα και τον ΟΗΕ, αλλά λέει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συναντηθούν για μια τελική συμφωνία.
Ο John Kirby είπε ότι «σίγουρα» θα βοηθούσε εάν η Ρωσία άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών.
Ενώ η Μόσχα επιθυμεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, το Κίεβο αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας για τα λιμάνια της για να συμφωνήσουν με το σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν τον θαλάσσιο διάδρομο, την ασφαλή αναχώρηση πλοίων στα ουκρανικά λιμάνια και την επιστροφή τουρκικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Borispol της Ουκρανίας.
Η Τουρκία είπε ότι οι συνομιλίες ήταν μακροχρόνιες, «θετικές και εποικοδομητικές».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι πλευρές συζήτησαν επίσης προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Άγκυρα ελπίζει να κανονίσει μια τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες εβδομάδες για να συζητηθούν λεπτομέρειες του σχεδίου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει έναν «μηχανισμό παρατήρησης» που θα δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου θαλάσσιου διαδρόμου στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.