ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε έρχεται η επιδότηση ύψους 800 – 1000 ευρώ

1 min read

Θέμα χρόνου η επιδότηση ύψους 800 – 1000 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι στο επίκεντρο λόγω της ενεργειακής κρίσης και όπως φαίνεται θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη του νέου προγράμματος για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες για τα νοικοκυριά, μετά τις αποφάσεις του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει σχετικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση, το οποίο και έγινε. Επόμενο βήμα είναι πλέον η επίσημη έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.

  • Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ακολουθώντας την μεγάλη συμμετοχή του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», εκτιμάται ότι η ανακοίνωση ενός νέου αντίστοιχου προγράμματος θα έχει μεγάλη ανταπόκρισης, δεδομένου ότι η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος μιας κατοικίας, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1700 χιλιόγραμμα το έτος.

  • Το κόστος αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ξεπερνά και τα 800 ευρώ, ενώ εάν για παράδειγμα μιλάμε για την περίπτωση ενός διαμερίσματος στον 1ο όροφο μιας πενταώροφης πολυκατοικίας πρέπει να υπολογίζει κάποιος και τις σωληνώσεις. Άρα το κόστος ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα 1.300- 1.500 ευρώ.

Η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση. Εάν μια οικογένεια καταναλώνει 500-600 κιλοβατώρες το μήνα και κάνει μέση χρήση ενός θερμοσίφωνα με ρεύμα και τον ανάβει μια ώρα τη μέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει το μήνα περίπου 60 κιλοβατώρες, άρα θα υπάρχει απόσβεση στα δύο χρόνια περίπου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.