ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν: Έρχεται «ατύχημα», στο κόκκινο ο δείκτης πίεσης στις αγορές…

1 min read

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό «ατύχημα στην αγορά» κρούουν επενδυτές και αναλυτές της Wall Street , καθώς οι διαδοχικές αναταραχές σε μετοχές και ομόλογα και η άνοδος του δολαρίου εντείνουν την πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο δείκτης πίεσης στις αγορές των ΗΠΑ, που εξετάζεται από το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών, έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία του κορωνοϊού, τον Μάιο του 2020.
Ακόμη και όταν οι μετοχές στη Wall Street ξεκίνησαν το νέο τρίμηνο με κέρδη, ο δείκτης Financial Stress του OFR βρίσκεται κοντά σε υψηλό δύο ετών, στο 3,1, με το μηδέν να υποδηλώνει την κανονική λειτουργία της αγοράς.
Αυτό έχει προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σημείων αναφοράς που υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες διαπραγμάτευσης στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, τα εταιρικά ομόλογα και τις αγορές χρήματος ολοένα και διευρύνονται.
«Η ταχύτητα των πραγμάτων που σπάνε σε όλο τον κόσμο είναι, προφανώς, ένας νέος μαύρος κύκνος, που μας λέει ότι, σε ό,τι αφορά τις αγορές, ξεκάθαρα είμαστε στο στάδιο του ατυχήματος» δήλωσε ο Charlie McElligott, αναλυτής της Nomura.

Line chart of Office of Financial Research financial stress index and subcomponents showing Stress is evident in US financial markets

Την ανησυχία εντείνει ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους της Federal Reserves.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι φόβοι για επιβράδυνση οδήγησαν σε sell off στα χρηματιστήρια, ενώ ενίσχυσαν το αμερικανικό νόμισμα εις βάρος των άλλων του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας -καθώς και τα φορολογικά σχέδια που ματαιώθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου- ενίσχυσαν επίσης τις διακυμάνσεις, με τους policy makers παγκοσμίως να επιχειρούν να τιθασεύσουν τις τιμές.
«Όταν οι οικονομικές συνθήκες σφίγγουν τόσο, όλοι αναζητούν ποιος ή ποια θα είναι η αιτία για να κλείσουν τα μάτια οι κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Michael Edwards, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Weiss Multi-Strategy Advisers.
«Η Fed είναι αποφασισμένη να καταστήσει πιο αυστηρές τις οικονομικές συνθήκες και [επειδή] η οικονομία είναι πολύ ισχυρή. . . πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις αγορές ως μηχανισμό μετάδοσης.
Άρα κάποιος θα πληγωθεί».
Ως ανησυχητικά σημάδια ο McElligott επεσήμανε τη διολίσθηση του ιαπωνικού γεν κατά 20%, το sell off στα βρετανικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες και τον σωρό δανείων που έχουν σωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών και τα οποία οι δεν μπορούν να «ξεφορτώσουν» στους επενδυτές ακόμη και με μεγάλo discount.
Πρόσθεσε δε ότι η ισχύς του δολαρίου «προκαλεί τεράστιες πιέσεις οικονομικά» σαν καρκίνο, με τις μεταστάσεις στις αγορές να είναι διαρκείς».
Οι πιέσεις σημαίνουν ότι οι αγορές δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε: οι εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, είναι πιο δύσκολο να αγοράσουν και να πουλήσουν τίτλους, οι τιμές είναι ασταθείς και οι επενδυτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο.
Οι συνθήκες χειροτέρευαν όλο το χρόνο, αλλά μέχρι αργά χθες ήταν εμφανές κυρίως στο χρηματιστήριο, όπου οι αποτιμήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και οι προοπτικές ανάπτυξης έγινα πιο ζοφερές.
Οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο ενώ οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις προγραμματισμένες εκδόσεις χρέους για πελάτες τους, αφού οι επενδυτές αρνήθηκαν να ανοίξουν τα βιβλία επιταγών τους.
Τον περασμένο μήνα, αναγκάστηκαν να κρατήσουν χρέος 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά του κατασκευαστή λογισμικού Citrix στους δικούς τους ισολογισμούς, αφού δεν βρήκαν πρόθυμους αγοραστές για το σύνολο του χρέους.
«Αυτή είναι μια ιστορία για βρασμένους αστακούς.
Τα βάζετε σε κρύο νερό και σιγά σιγά ανεβάζετε τη θερμότητα» δήλωσε ο George Goncalves, επικεφαλής της MUFG.
«Αυτό συμβαίνει στις αγορές.
Η Fed ανεβάζει τη ζέστη.
Αλλά επειδή η αγορά είναι ακόμα γεμάτη ρευστότητα, δεν είναι ακόμη σαφές πού εντοπίζεται αδυναμία».
Ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase, Bruce Kasman, δήλωσε ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος και οι μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο μέρος του εταιρικού κόσμου σημαίνουν οι ευπάθειες που υπάρχουν δεν έχουν διογκωθεί.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα προειδοποίησε ότι η αύξηση του δείκτη OFR είναι απόδειξη του στρες το οποίο επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές -και της μειωμένης όρεξης για ανάληψη ρίσκου- που προκαλείται από το ισχυρό δολάριο και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ.
«Οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ζοφερές» είπε ο Kasman.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αγορά των junk ομολόγων αντανακλά τώρα 22% πιθανότητα ύφεσης, από μόλις 2% στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι εταιρικές χρεοκοπίες υπερδιπλασιάστηκαν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Οι αναλυτές της Bank of America προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι το όργανο μέτρησης της πίεσης στην πιστωτική αγορά είναι σε «οριακό κρίσιμο επίπεδο».
Ξεχωριστά, ένας δείκτης Goldman Sachs που μετρά τις απομειώσεις και τις εξάρσεις οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα σε ό,τι αφορά την αγορά χρέους των ΗΠΑ, ύψους 24 τρισεκ. δολ.

Line chart of Yield on the ICE BofA US corporate high-yield index (%) showing Borrowing costs have surged for risky US businesses

Η αγορά κρατικού χρέους…

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού παγκοσμίως, αυξήθηκε φέτος από περίπου 1,5% σε 3,6%, ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για λίγο το 4% για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.
Η αστάθεια σε αυτή την αγορά έχει επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις προκαλούμενες από τον κορωνοϊό καταστροφές του 2020, σύμφωνα με τον δείκτη Ice BofA Move.
Η αστάθεια μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε καθημερινή βάση:
Η μεγαλύτερη κίνηση στο 10ετές ομόλογο το 2021 ήταν μια πτώση 0,16% στις 26 Νοεμβρίου.

Line chart of Daily change in the 10-year US Treasury yield (basis points) showing Price swings in the $24tn Treasury market are getting more intense

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Fed παραμένουν σταθεροί στην αύξηση των επιτοκίων, βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή για πιθανούς κινδύνους από την ύφεση της αγοράς.
«Καθώς η νομισματική πολιτική συσφίγγει παγκοσμίως για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι διασυνοριακές δευτερογενείς επιδράσεις μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις χρηματοοικονομικές ευπάθειες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.