ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζητά από τις κρατικές ενεργειακές της εταιρείες να εξαγοράσουν τα μερίδια της BP και της Exxon Mobile στη Ρωσία

1 min read

Οι ινδικές εταιρείες ελπίζουν να αποκτήσουν μερίδια σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία με μειωμένα τιμήματα, δεδομένου του κινδύνου που συνεπάγονται οι δυτικές κυρώσεις

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες ενέργειας να αξιολογήσουν τη δυνατότητα αγοράς του μεριδίου της BP στη ρωσική εταιρεία Rosneft, που έχει πληγεί από κυρώσεις, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η BP έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει το μερίδιο 19,75% που κατέχει στη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft.

Το Υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας απεύθυνε αυτό το αίτημα στις εταιρείες ONGC Videsh, Indian Oil Corp, Bharat Petro Resources Ltd, Hindustan Pertoleum’s, Prize Petroleum Ltd, Oil India Ltd και GAIL (India) Ltd (GAIL.NS), ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και έχει σπεύσει να αυξήσεις τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μετά την έκρηξη του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας, καθώς το παίρνει με μεγάλη έκπτωση.
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και εισάγει το 85% των 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που χρειάζεται ημερησίως.
Το κυβερνητικό αίτημα προς τις ινδικές εταιρείες έγινε μετά από μια συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της BP Bernard Looney με τον Ινδό υπουργό πετρελαίου Hardeep Singh Puri τον περασμένο Μάρτιο.

Ινδικό ενδιαφέρον και για τα κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας

Παράλληλα, το υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας ζήτησε από την OVL, τον υπερπόντιο επενδυτικό βραχίονα της Oil and Natural Gas Corp, να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του μεριδίου 30% που κατέχει η Exxon Mobil στο project Σαχαλίνη 1 στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Η Exxon είναι ο διαχειριστής του project και η OVL έχει ήδη μερίδιο 20% σε αυτό.
Η Exxon έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από περιουσιακά στοιχεία περίπου 4 δισ. δολαρίων και θα διακόψει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του project Σαχαλίνη 1, που αναπτύχθηκε για να παράσχει ρωσικό πετρέλαιο στην Ιαπωνία και να την απεξαρτήσει -τότε- από τη Μέση Ανατολή.
Η OVL κατέχει επίσης το 26% της Vankorneft, ιδιοκτήτριας του κοιτάσματος Venkor στη δυτικής Σιβηρίας.
Επίσης, στη Vankorneft κατέχει μερίδιο 23,9% η ινδική κοινοπραξία των Oil India, IOC και BPRL, όπως και μερίδιο 29,9% στο κοίτασμα Taas-Yuryakh της ανατολικής Σιβηρίας.
Οι ινδικές εταιρείες ελπίζουν να αποκτήσουν μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με μειωμένα τιμήματα, δεδομένων των ισχυρών κινδύνων που συνεπάγονται οι κυρώσεις, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
«Υπάρχει ο φόβος ότι η επένδυση μπορεί να κολλήσει στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις ίσως εμποδίσουν τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ινδία», προστίθεται.
«Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές μας με τη Ρωσία στο τρέχον πλαίσιο. Υπάρχουν περιορισμοί, υπάρχουν κυρώσεις από ορισμένες χώρες, και πρέπει να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi.

Πηγη bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.