ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η έκθεση αμερικανικού think tank για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία και ο ρόλος του Ακάρ

1 min read

Μια έκθεση της RAND Corporation, μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) με έδρα τις ΗΠΑ, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν αρκετή, ώστε να προκαλέσει διαμάχη στη χώρα, καθώς υποστήριξε πως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανό κι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, έχει αποκτήσει «εξαιρετικά στενές επαφές» με στελέχη του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, η έκθεση της RAND Corporation, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2020, υποστηρίζει πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες αξιωματικούς, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

«Ανώτεροι αξιωματικοί παρουσιάζονται απολύτως εξοργισμένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν για μια ενδεχόμενη απόταξή τους με φόντο τις συνεχιζόμενες μετα-πραξικοπηματικές εκκαθαρίσεις», ανέφερε σχετικά η έκθεση.

«Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή και ο Ερντογάν δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τη συγκεκριμένη απειλή», προστίθετο στην ίδια έκθεση.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία εξακολουθεί να διεξάγει επιδρομές, με στόχο ύποπτα άτομα που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα, ενώ οι ανακριτικές αρχές της Τουρκίας διέταξαν την Τρίτη τη σύλληψη τουλάχιστον 700 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε η έκθεση της RAND Corporation, ακούγονται πολλά πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών αξιωματούχων, ωστόσο το συναίσθημα που φαίνεται να κατακλύζει την κυβέρνηση Ερντογάν στην Άγκυρα δείχνει πως όλα αυτά δεν είναι παρά μονάχα φήμες και τίποτε άλλο.

Μπαχτσελί: Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο

Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν δείχνει να συμμερίζεται μερίδα αρθρογράφων, οι οποίοι εργάζονται στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται στην επίμαχη έκθεση του αμερικανικού think tank είναι αληθινοί.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο ακαδημαϊκός και αρθρογράφος της SabahΧασάν Μπασρί Γιαλτσίν, ο οποίος σε σχετικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, απηύθυνε έκκληση προς όλους να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα αναφέρει η έκθεση, καθώς η RAND εργαζόταν απευθείας για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό ως άλλη μία θεωρία συνωμοσίας», δήλωσε ο Γιαλτσίν και πρόσθεσε: «Εάν δεν βλέπεις πως όλα αυτά είναι άρτια γραμμένα και συντονισμένα από ένα και μοναδικό κέντρο, τότε δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μην εκπλαγείτε, όμως, εάν ξαφνικά γίνει απόπειρα πραξικοπήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιουσούφ Καπλάν, ο συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak, ο οποίος προέβλεψε τη Δευτέρα πως «αντί να υποκινηθεί από οπαδούς του εξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα μπορούσε να σχεδιαστεί από ομάδες κεμαλιστών και υποστηρικτές του κοσμικού κράτους που ενυπάρχουν στο στρατό».

Σε δύσκολη θέση ο Χουλουσί Ακάρ

Εξίσου μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και το σκέλος της έκθεσης της RAND Corporation, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, διατηρεί εξαιρετικά στενές επαφές με τις ΗΠΑ και τούτο σε μια χώρα, όπου το 90% του πληθυσμού της διακατέχεται από έντονο αντι-αμερικανισμό.

«Εν μέσω όλης αυτής της αναταραχής, ο Χουλουσί Ακάρ παρέμεινε καίριος συνομιλητής με τον Αμερικανικό αλλά και με άλλους στρατούς τους εξωτερικού», ανέφερε η έκθεση.

«Η διατήρησή του στη θέση του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού το 2017 και ο συνακόλουθος διορισμός του ως υπουργού Άμυνας τον Ιούλιο του 2018 στην πρώτη προεδρική θητεία υπό το νέο προεδρικό σύστημα εκτελεστικής εξουσίας υποδηλώνουν ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί ηγετική φιγούρα για αρκετό καιρό ακόμα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της τουρκικής Άμυνας», προσέθετε σχετικά η RAND Corporation.

Ωστόσο, η πλευρά Ακάρ δεν έμεινε σιωπηλή απέναντι σε αυτές τις παρατηρήσεις του αμερικανικού think tank. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «η έκθεση ήταν αδικαιολόγητα διφορούμενη» κι ότι τα σχόλια που αφορούσαν στον τουρκικό στρατό «στερούνταν βάσης και σοβαρότητας».

«Λυπούμαστε να βλέπουμε ότι ορισμένες από τις εκφράσεις που υπάρχουν στην έκθεση διαστρεβλώθηκαν ηθελημένα ή ασυνείδητα και χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο και ο ίδιος ο Ακάρ, υπό το βάρος των ισχυρισμών της RAND Corporation, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, την προηγούμενη εβδομάδα, με δήλωσή του στον τουρκικό Τύπο: «Μετά λύπης μου έλαβα την έκθεση της RAND. Τα σχόλια εντός αυτής για το άτομό μου, τον τουρκικό στρατό και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας γράφτηκαν με τρόπο ανειλικρινή, ώστε να χρησιμοποιηθούν από κύκλους που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.