Πα. Σεπ 25th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο που μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία αν αγοράσει τους S-400

1 min read

H Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία στην οποία μπλοκάρει άμεσα τους πόρους για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία αν αυτή αγοράσει τους S-400.

Κλιμακώνει την πίεση το αμερικανικό Κογκρέσο προς τη Τουρκία μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που κλυδωνίζει τις σχέσεις της ‘Αγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί τη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο νομοσχέδιο, η παρούσα τροπολογία θα εμποδίσει αμέσως τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά του F-35 έως ότου το υπουργείο Άμυνας μπορεί να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει το S-400. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έδειξε καμία ένδειξη ότι θα παραιτηθεί από την αγορά S-400.

Παρ όλα αυτά η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για τα πρώτα δύο F-35 συνεχίζεται κανονικά, ενώ οι πρώτες  παραλαβές των F-35 από την Τουρκία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε ένα χρόνο οπότε η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

δ) Κανένας πόρος που έχει διατεθεί ή άλλως διατεθεί από την παρούσα Πράξη και από προηγούμενες πράξεις που καταβάλλουν πιστώσεις για το Υπουργείο Εξωτερικών, τις ξένες επιχειρήσεις και συναφή προγράμματα, μπορεί να διατεθεί για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς της F-35 αεροσκάφη στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμυντικών ειδών ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοια αεροσκάφη, μέχρις ότου ο υπουργός βεβαιώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αγοράζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα αποδεχθεί την παράδοση συστήματος.

Στο τμήμα 7046 της έκθεσης επισυνάπτεται η ακόλουθη υπό τον τίτλο “Τουρκία”:

Το αργότερο 30 ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ της πράξης, ο Secretary of State θα υποβάλει έκθεση στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, η οποία θα περιλαμβάνει: (1) τον καθορισμό εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει πληρωμές στη Ρωσία για την αγορά του S-400 σύστημα πυραυλικής άμυνας · (2) τον αριθμό των συστημάτων που η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει να αγοράσει · (3) το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτού του συστήματος. (4) την αξία δολαρίων των εν λόγω συστημάτων που αναμένεται να αγοράσει η κυβέρνηση της Τουρκίας και ανάλυση της χρηματοδότησης για την αγορά (συμπεριλαμβανομένης της αυτοχρηματοδότησης ή της χρηματοδότησης με δάνεια από τη Ρωσία ή άλλες πηγές) · (5) περιγραφή των μέτρων που έχει λάβει ο Γραμματέας για να αποτρέψει την κυβέρνηση της Τουρκίας από την αγορά αυτού του συστήματος και περιγραφή των μέτρων που ελήφθησαν για την ενθάρρυνση της αγοράς ενός εναλλακτικού συστήματος · και (6) αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η λειτουργία του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και των αεροσκαφών F-35 θα επηρέαζαν μαζί την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35. Η έκθεση που απαιτείται βάσει του παρόντος εδαφίου υποβάλλεται σε μη ταξινομημένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει διαβαθμισμένο παράρτημα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος.

Όλη η αμερικανική κυβέρνηση – το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο – εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την ‘Αγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400από συμμάχους της σε όλο τον κόσμο,

Σε αντίθετη περίπτωση, η Νάουερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας αγοράσει ρωσικούς S-400.

Εκβιασμό έχει χαρακτηρίσει τις απειλές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Κανικλί και καλεί τις ΗΠΑ να μην μπλοκάρουν ως αντίποινα την παράδοση των νέων μαχητικών F-35στη χώρα του.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.