ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: «Θέλουμε ένα ισχυρό Ελληνικό Ναυτικό – Σύντομα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας»

1 min read

Μόνο λεπτομέρειες λείπουν από την οριστικοποίηση της γαλλικής πρότασης για τις τέσσερις νέες συν δύο  ενδιάμεσες φρεγάτες του ΠΝ. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα μετά την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale για την ΠΑ.

Όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί «Η Γαλλία θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις για το Ναυτικό της Ελλάδας, ώστε να είναι σύγχρονο και ισχυρό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Γαλλία ετοιμάζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση ώστε το ΠΝ να αποκτήσει γρήγορα δύο φρεγάτες από το γαλλικό Ναυτικό (είτε δύο Lafayette είτε μια + μια με τη δεύτερη να είναι FREMM).

Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα μεταχειρισμένα σκάφη σε πολύ μικρό χρόνο, ακολουθώντας διαδικασίες fast-track παρόμοιες με αυτές των 12 Rafale της γαλλικής Αεροπορίας.

Να σημειωθεί πω ς η Φ.Παρλί κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό έκανε σαφή υπαινιγμό για την «στρατηγική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, υπενθυμίζοντας στον Κ.Μητσοτάκη  πως αυτή είχε συζητηθεί στη συνάντησή του τελευταίου με τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου του 2020 στο Παρίσι.

«Νομίζω ότι είμαι σε θέση να πω ότι, σήμερα, η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη.

Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας», τόνισε μεταξύ άλλων η Παρλί.

Μάλιστα η Παρλί προανήγγειλε τη συμμετοχή της γαλλικής Αεροπορίας στο φετινό Ηνίοχο που διοργανώνει η ΠA στην 117ΠΜ, όπως και της συμμετοχής μαχητικών της ΠΑ σε άσκηση στη νοτιοδυτική Γαλλία στην περιοχή της Gan.

Αυτό που συνάγεται από τις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας είναι πως θεωρούν την στρατηγική και αμυντική σχέση με την Ελλάδα, κομβικής σημασίας ενώ στο πλαίσιο αυτό κινείται και η υπόθεση των τεσσάρων φρεγατών για το ΠΝ, όπου εάν επιλεγούν η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη  φορά δυνατότητα αεράμυνας περιοχής όσο και στρατηγικών πληγμάτων.

Δημοσίευση στα Social Media