ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Έφεση κατά της αναβάθμισης της κατηγορίας σε κακούργημα εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών

1 min read

Στην άσκηση έφεσης κατά του πρόσφατου βουλεύματος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρία Γκανέ, αναφορικά με την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα.

Συγκεκριμένα, η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός εξετάζει δυο σημεία:

  1. αν θα προχωρήσει σε έφεση ως προς το σκέλος που ζητείται η διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» και
  2. αν θα πρέπει να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι με το υπ’ αριθ. 1368/22 βούλευμα που εξέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας (πρόεδρος ο Γιώργος Κασσίμης και μέλη οι πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη), ομόφωνα διατάχθηκε:

  • Η διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης», κάτι ωστόσο που συνεπάγεται νέα σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση ποινικών ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία.
  • Η παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
  • Η πλήρης απαλλαγή 10 προσώπων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυναν μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των πέντε κατηγορουμένων, πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνέτειναν στην προκληθείσα κατάσταση κινδύνου που κατέληξε στο θάνατο των 103 συνανθρώπων μας.

Οι δικαστές αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα, από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση και κατ’ επέκταση να επανεξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να επιστρέφει η δικογραφία πίσω στην ανάκριση για πέντε αξιωματικούς της πυροσβεστικής. Πρόκειται για τους κατηγορούμενους για τους οποίους το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα όχι για πλημμελήματα, αλλά για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός δεν αποκλείεται να ασκήσει έφεση και αναφορικά με την απόφαση του συμβουλίου για την απαλλαγή δέκα κατηγορούμενων, αξιωματικών της αστυνομίας. Για αυτά τα πρόσωπα, σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα, δεν εντοπίστηκαν ευθύνες και για αυτό, κρίθηκε ότι δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο πλημμελειοδικών είχε καταλήξει να οδηγηθούν στο εδώλιο συνολικά 13 άτομα για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.