ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχεται νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για αιγιαλό – παραλία

1 min read

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για την προστασία και την αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών της παραλίας και του αιγιαλού. Οι διαβούλευση για το νομοσχέδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αφού πριν από μερικές ημέρες ενημερώθηκε, επίσημα, για το περιεχόμενό του οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι η καλύτερη προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, όχι όμως μέσω της κλασικής αλλά αποτυχημένης μεθόδου των τελευταίων 10ετιών της ουσιαστικά πλήρους απαγόρευσης αξιοποίησης, αλλά μέσω της χαλάρωσης του πλαισίου προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την προστασία και αξιοποίηση του αιγιαλού προκειμένου να τερματιστούν παράνομες πρακτικές αλλά και ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την νόμιμη παραχώρησή του με όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόσφατα η αρμόδια υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι η πρακτική της πλήρους απαγόρευσης αξιοποίησης ουσιαστικά οδηγεί στην παρανομία και την αυθαιρεσία. Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:-Τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση γάμων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προκύψει πολλά προβλήματα μεταξύ πολιτών, δήμων και λιμενικού που είχαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς ουσιαστικού αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προστασία του αιγιαλού.

-Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στην διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται με επιτυχία πολλά χρόνια σε χώρες της Μεσογείου εξασφαλίζοντας πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την παραχώρηση χρήσης και επενδύσεων στον αιγιαλό, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη.

-Την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα (πιθανόν και νωρίτερα) και να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση